Izvanredni izbori

Kosovo: Glasovanje protječe bez problema

Vijesti / Flash | 11. 06. 2017. u 08:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biračka mjesta u Kosovskoj Mitrovici otvorena su jutros na vrijeme i, prema riječima promatrača, izborni proces je za sada regularan, a na biračkim mjestima nema gužve.

U Kosovskoj Mitrovici otvoreno je ukupno sedam biračkih centara u okviru kojih se nalazi 28 biračkih mjesta. Pravo glasa ima 22.630 birača.

Na sjeveru Kosova na izvanrednim parlamentarnim izborima glasuje se u 44 biračka centra, javlja Fena.

Ovo su šesti parlamentarni izbori na Kosovu nakon rata 1999. godine i treći prevremeni. Pravo glasa na izborima ima 1.872.941 građanin. Među njima je 155.202 novih glasača. Od državljana Kosova, koji žive u inozemstvu, za glasovanje putem pošte registriralo se 15.118 glasača.

Glasuje se u 889 glasačkih centara sa ukupno 2.490 glasačkih mesta. Glasovanje traje od sedam do 19 sati.

Središnje izborno povjernetsvo je akreditiralo 29.264 domaćih i međunarodnih promatrača, predsavnika političkih subjekata, domaćih nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija, domaćih i stranih medija, kao domaćih i inozemnih institucija uglavnom izbornih tijela.

U SIP-u je verificirano 26 političkih subjekata za ove izbore, pet koalicija, 19 političkih stranaka i dvije građanske inicijative.

Ukupan brojcertificiranih kandidata za poslanike, koji su na izbornim listama političkih subjekata je 971. Od 26 subjekata, pet je iz albanske većinske zajednice i 21 iz manjinskih zajednica. Birači imaju mogućnost glasovati samo za jedan politički subjekt, kao i za najviše pet kandidata istog subjekta.

Predsjednica kosovskog Središnjeg izbornog povjernstva Valdete Daka izjavila je u nedjelju kako se glasovanje na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu odvija bez problema.

Ona je, na prvoj konferenciji za tisak SIP-a, kazala kako su jutros u 7 sati otvorena sva biračka mjesta na Kosovu, prenosi Tanjug.

"U 7 sati su otvoreni svi birački centri i sva biračka mjesta. Pozivam sve građane da iskoriste svoje pravo glasa", navela je Daka.

Pozvala je sve predstavnike političkih stranaka u izbornim komisijama da ne zloupotrebljavaju svoj položaj te da poštuju zakon i pravila SIP-a.

U izborni proces na sjeveru Kosova uključen je i OEBS, čije osoblje nadgleda provođenje izbora.

Ispred birališta mogu se vidjeti pripadnici Kosovske policije koji su zaduženi za očuvanje javnog reda i mira.

 

Kopirati
Drag cursor here to close