bez iluzija

Kosovo poziva EU da ‘brzo’ vrate ilegalne imigrante

Vijesti / Flash | 12. 02. 2015. u 17:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski ministar unutarnjih poslova Skender Hyseni pozvao je u četvrtak u Beču zemlje Europske unije da "brzo" vrate ilegalne imigrante iz njegove zemlje kako bi odvratili sve brojnije kandidate za egzodus.

‘’Uvijek su nam govorili da većina ilegalnih kosovskih imigranata neće imati pravo na neki status i da će biti vraćeni. Želim da se to što prije dogodi’’, kazao je Hyseni nakon susreta s austrijskom kolegicom Johannom Mikl-Leitner.

Mojim sunarodnjacima treba uništiti "iluziju" da će dobiti azil u nekoj zemlji EU-a, naglasio je ministar. Kosovo se smatra sigurnom zemljom i njeni državljani "nemaju nikakvu šansu da dobiju politički azil", kazala je Mikl-Leitner.

Egzodus Kosovara naglo je porastao ove zime jer oko 40 posto stanovnika na Kosovu, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, živi u siromaštvu.

Mikl-Leitner je kazala da želi da se ubrza procedura razmatranja zahtjeva za azil, kako bi se protjerivanje ostvarilo u roku od deset dana. Austrija je zaprimila 1.029 zahtjeva za azil u siječnju od kosovskih državljana.

Cilj je prekinuti "glasine i laži" koje pronose vodiči, koji traže velike sume od kandidata za imigraciju, da su im velike šanse da dobiju azil u zemljama EU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close