Mostar

Kovač: Želimo da Hrvati budu "motor" europskih integracija BiH

Vijesti / Flash | 29. 01. 2016. u 18:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač izjavio je u petak u Mostaru kako će Hrvatska aktivno poduprijeti kandidaturu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

''Važno je da postoji volja državnih vlasti u Bosni i Hercegovini da se podnese kandidatura i smatram jako važnim da će upravo pod predsjedanjem Predsjedništva BiH Dragana Čovića ova kandidatura biti podnesena jer će to biti najbolja garancija da će Hrvati biti motor integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju'', kazao je hrvatski ministar uoči predavanja koja će održati na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na temu europskih integracija.

Ministar Kovač u jednodnevnom je posjetu našoj zemlji, a u Mostaru je prvi susret imao s mostarsko duvanjskim biskupom Ratkom Perićem s kojim se, kako je kazao, složio da su jednakopravnost Hrvata u BiH i integracija BiH u Europsku uniju dvije strane iste medalje.

Na Građevinskom fakultetu ministra Kovača dočekali su i kratko s njim razgovarali premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Čosić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te predstavnici mostarskog Sveučilišta.

Nakon predavanja, kako je planirano, Kovač bi se trebao susreti s gvardijanom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Ikom Skokom te posjeti Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar. Svoj prvi službeni posjet BiH hrvatski ministar završit će posjetom Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu.

Prije dolaska u Mostar, ministar Kovač zapalio je svijeću na mjestu nesreće nedavno četvero stradalih hrvatskih studenata.

Hrvatski šef diplomacije danas je posjetio i Sarajevo te se susreo s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH s kojima je usuglašeno kako je jačanje prijateljskih veza između dvije zemlje obostrani interes i prioritet.

Tijekom boravka u Sarajevu ministra Kovača primio je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a Kovač se sastao i s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Ovo je prvi službeni posjet ministra Kovača inozemstvu od formiranja hrvatske vlade.

 

Nakon serije političkih razgovora koje je imao u Sarajevu, ministar Kovač je dao intervju za Fenu u kome govori o odnosima dvije zemlje, europskom putu BiH i odnosu nove hrvatske vlade prema bh. Hrvatima.

''Mi sada želimo podržati kandidaturu BiH za članstvo u Europskoj uniji i mislimo da će kandidatura biti pozitivna za Reformsku agendu koja je u BiH u opticaju. Sama kandidatura će pomoći i dati života državnoj administraciji da se radi efikasno. Kada su u pitanju odnosi naših dviju zemalja ići ćemo na potpisivanje sporazuma o europskom partnerstvu kako bismo mogli pružati tehničku potporu BiH nakon podnošenja kandidature. Tu mislim na administrativne prve korake kao što je ispunjavanje upitnika, a bit će važno i da se stvori jedan novi radni odnos između dvije vlada odnosno Vlade Hrvatske i Vijeća ministara kako bismo postupno rješavali sva otvorena pitanja i dijalogom između izvršne vlasti u dvije zemlje'', rekao je Kovač za agenciju Fena.

Kovač je rekao kako bi volio da se održi zajednička sjednica dviju Vlada. Takošer je rekao kako BiH i Hrvatska imaju jako razvijene ekonomske odnose.

J''ako puno građana BiH ljetuje u Hrvatskoj, ima rodbinu u Hrvatskoj, a puno Hrvata iz Hrvatske ima također rodbinu u BiH. Mi smo tijesno povezani i treba naglašavati sve ono što je dobro na planu kulture, glazbe, znanosti. Imamo pregršt kontakata i ja ne znam zemlju s kojom je Hrvatska povezanija nego što je s Bosnom i Hercegovinom. Budimo ponosni na to i naglašavajmo one stvari koje su pozitivne u odnosima, a rješavajmo one stvari koje su problematične s jednim pozitivnim, konstruktivnim i prijateljskim stavom. Tako ćemo ih i uspjeti riješiti'', rekao je Kovač.

Kovač je rekao kako će se u hrvatskoj vanjskoj politici prestati koristiti termin ''regija'', te će umjesto toga za BiH i ostale zemlje koristiti termin ''susjedstvo''.

''Ja sam zapravo rekao da je ''regija'' nejasan pojam, jer je za nas regija sve ono što nas okružuje. Koristit ćemo termin ''susjedstvo'' koji je vrlo precizan. Hrvatska je sjecište vertikalne suradnje središnje Europe i horizontalne suradnje prostora jugoistočne Europe i Hrvatska mora iskoristiti taj svoj položaj koji je vrlo specifičan'', objašnjava Kovač.

Kovač je rekao kako želi da Hrvati u BiH ostvare punu ravnopravnost.

''Želimo da u dijalogu s Bošnjacima i Srbima nađu najbolji mogući model funkcioniranja BiH. Želimo da kao takvi Hrvati budu najbolji mogući „motor“ europskih integracija BiH, ali i da BiH krene putem uključenja u Europsku uniju te da se dogode potrebne ekonomske i socijalne reforme kako bi društvo bilo što prosperitetnije'', rekao je Kovač.

 

Kopirati
Drag cursor here to close