Neustavno

Krišto: Izbore u Mostaru je nemoguće provesti po 'starim' pravilima

Vijesti / Flash | 21. 04. 2016. u 08:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kazala je za današnje bh. izdanje Večernjeg lista da sve dok se u BiH ne riješi temeljno i prioritetno pitanje ustavnopravne jednakosti sva tri naroda u BiH, kao i svih onih koji žive u zemlji, teško je očekivati reforme jer u ovakvoj situaciji svako pitanje postaje političko.

''Sve dok ne riješimo temeljno i prioritetno pitanje ustavnopravne jednakosti sva tri naroda u BiH, kao i svih onih koji žive u BiH, teško je očekivati reforme jer u ovakvoj situaciji svako pitanje postaje političko. Svjesni smo činjenice da nemamo više prostora, ni vremena za odgađanje rješavanja bitnih pitanja koja se odražavaju na ispunjenje reformi koje su postavljenje pred nas. Želim vjerovati da ćemo uspjeti u ustavnopravnim reformama, što je i pretpostavka za svekoliki napredak i razvoj'', naglasila je Krišto odgovarajući na pitanje koliko će neuspjeh temeljitije reforme izbornog zakonodavstva utjecati na političku situaciju, pa i provedbu proeuropskih reformi u zemlji.

Postoji još mnogo prostora za napredak

Što se tiče rada i rezultata rada Zastupničkog doma, odnosno Parlamentarne skupštine BiH u aktualnom sazivu, Krišto smatra kako je u prethodnom razdoblju postignut iskorak u području zakonske legislative, ali da postoji još mnogo prostora za napredak.

Izrazila je i žaljenje, što se, kako je kazala, određeni broj zastupnika i danas bavi i zanima, 'sporednim stvarima' te se 'koristi retorikom koja u najmanju ruku nije dobra za odnose u zemlji, a ni za samu BiH te od ovakvog rada zastupnika mi kao društvo, nažalost, nemamo gotovo nikakvog konkretnog učinka i koristi'.

Komentirajući prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, Krišto naglašava kako izmjena izbornog zakonodavstva nije i ne može biti jednostavna.

"Sve izmjene dogovorene na međuresornoj radnoj skupini svakako poboljšavaju sam proces Izbornog zakona u BiH. Među najznačajnija postignuća moram uvrstiti unapređenje rada biračkih odbora, čime smo znatno unaprijedili i sveukupni demokratski proces. Izborno zakonodavstvo svakako podrazumijeva i zakon o financiranju političkih stranaka na kojem smo radili kroz međuresornu radnu skupinu. O ovom pitanju postigli smo znatna poboljšanja kada govorimo o transparentnosti, kako prikupljanja tako i samog trošenja sredstava. Također je usvojen i veliki broj GRECO-ovih preporuka čija će provedba imati značajne učinke" dodala je Krišto.

Jednakopravnost u Mostaru

Druga zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ističe kako su prijedlozi zastupnika HDZ-a BiH, a i HNS-a usmjereni prema rješavanju svih neriješenih pitanja u BiH te se posebno zalažu za provedbu odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i odluke Ustavnog suda za Grad Mostar.

''Međutim, naš zadatak, kao članova međuresorne radne skupine, bio je rad na izmjenama i poboljšanju izbornog zakonodavstva te rješavanje davno definiranih pitanja. Žao mi je što nismo postigli potrebni konsenzus o pitanju rješenja situacije u kojoj se nalazi Mostar iako su naši prijedlozi, kao i uvijek, zasnovani na principu jednakopravnosti naroda i svih koji žive u BiH. Također, naglašavam da ćemo kao stranka i zastupnici učiniti sve kako bismo u parlamentarnu proceduru uputili prijedloge izmjena Izbornog zakona vezanih uz Grad Mostar'', naglasila je.

Na pitanje kako komentira negativne reakcije na prijedlog hrvatske strane za Mostar i zahtjeve da se lokalni izbori održe po “starim”, neustavnim pravilima, Krišto je ustvrdila kako je održati izbore po 'starim' pravilima jednostavno nemoguće jer je Ustavni sud stavio sporne odredbe Izbornog zakona izvan snage.

Funkcionalan grad

''Prijedlog HDZ-a BiH ide prema tome da od Mostara učinimo funkcionalan i jedinstven grad provedbom odluke Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na izjednačavanje vrijednosti glasa u izbornim jedinicama iako moram naglasiti kako izjednačenje vrijednosti glasa ne može biti u potpunosti postignuto zbog postojanja maksimalnih kvota za Mostar'', naglasila je.

Upitana da odgovori kakve su konkretne mogućnosti suradnje parlamenata BiH i Hrvatske, Krišto je kazala kako su rezultati dosadašnje suradnje parlamenata kroz rad povjerenstava, skupine prijateljstva, koordinaciju parlamentaraca, posjete i razmjene iskustava na zadovoljavajućoj razini, što je i potvrda dobrih i prijateljskih odnosa s Republikom Hrvatskom.

Suradnja s Hrvatskom

''Međutim, suradnja između parlamenata će se sigurno nastaviti, a u vremenu koje je pred nama i dodatno intenzivirati kako bi se unaprijedili odnosi dviju zemalja, kako na političkom tako i na ekonomskom, ali i svakom drugom planu. U samom procesu pristupanja BiH Europskoj uniji iskustvo i stavovi Republike Hrvatske neprocjenjivi su u smislu rješavanja ustavnog pitanja u BiH u kontekstu jednakopravnosti svih naroda, a i postavljenih zahtjeva od Europske unije, kako bismo u konačnici imali vjerodostojne uvjete na putu prema euroatlantskim integracijama'', dodala je.

Krišto je komentirala i najavljenu zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH, ustvrdivši kako postoji nekoliko otvorenih pitanja između BiH i Republike Hrvatske.

''Kroz aktivnosti u prethodnom razdoblju smo sigurno došli bliže rješenju tih pitanja, ali je pred nama još dosta posla kako bi ostvareni rezultati bili na zadovoljstvo obiju strana. Važno je istaknuti i potpisivanje sporazuma o europskom partnerstvu, što predstavlja okvir za hrvatsku potporu BiH u pristupanju EU nakon podnošenja kandidature za članstvo. Očekujem da će zajednička sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH ubrzati procese koji vode prema rješavanju navedenih pitanja. Osim zajedničke sjednice, očekuje nas i cijeli niz međudržavnih i međuparlamentarnih aktivnosti, za koje sam uvjerena da će biti ključne za iznalaženje rješenja'', naglasila je Krišto u interviewu za bh. izdanje Večernjega lista.

Kopirati
Drag cursor here to close