Čolak

Kroz pravosuđe se mijenja povijest

Vijesti / Flash | 09. 09. 2015. u 07:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nitko tko radi svoj posao korektno i profesionalno nema se čega plašiti. Da smo izgradili mehanizme kontrole i odgovornosti kroz vlastiti pravosudni sustav, vjerojatno, nam neovisne analize ne bi bile ni potrebne", rekao je predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak za Glas Srpske.

Dodao je kako je potrebno obaviti neovisnu analizu rada Tužiteljstva BiH i da takav zahtjev OEBS-a osporavaju oni koji su insistirali na ostanku stranih sudaca i tužitelja u domaćem pravosuđu.

Kaže kako ne postoji mehanizam ocjenjivanja sudaca i tužitelja, odnosno nositelja pravosudnih dužnosti na državnoj razini.

"Nema dileme da treba obaviti analizu. Samo na taj način se može sagladati koliko su prigovori obitelji nestalih i poginulih iz reda hravatskog i srpskog naroda i svih drugih opravdani ili ne", naglasio je Čolak, koji je i nekadašnji ministar pravde BiH.

Smatra kako postoji mnogo opravdanih prigovora, te da su problemi u pravosuđu poprimili ogromnu dimenziju i da tužiteljstva i sudovi izlaze iz svojih mandata, zbog čega Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće treba raditi na njihovoj reformi.

Čolak je istaknuo kako se putem pravosudnih institucija pokušava stvarati nova povijest na ovim prostorima, te da je veliki problem kašnjenje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, prenijele su Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close