Pravni poredak

Kulenović: Sva se odgovornost želi prebaciti na Ustavno sudstvo BiH

Vijesti / Flash | 18. 12. 2016. u 14:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' Adil Kulenović ocijenio je da se veliki pritisak na Ustavno sudstvo u Bosni i Hercegovini vrši jer se smanjenjem uloge međunarodne zajednice na Ustavno sudstvo želi prebaciti sve ono što znači očuvanje pravnog poretka, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Kulenović pojašnjava da to zapravo znači da se slabljenjem uloge međunarodne zajednice u BiH ta odgovornost želi prebaciti na Ustavno sudstvo, te da se istovremeno to želi redefinirati tako da Ustavno sudstvo ne djeluje kao u svim ostalim demokratskim i civiliziranim zemljama, već da djeluje na etničkim principima.

On je uoči današnje nedjeljne sesije ove asocijacije o temi "Ustavno sudstvo, očuvanje državnosti ili početak kraja BiH" podsjetio i na nedavni sastanak u Istočnom Sarajevu, na kojem su pregovarali predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik u vezi donošenja novog zakona o Ustavnom sudu BiH te naglasio da je i to pokazatelj "u kojem pravcu se ide".

Kako je rekao, u tom će smislu Krug 99 na današnjoj sesiji istaći nužnost da se u odnosu na radikalne zahtjeve za etnicizacijom politike u BiH odgovori zahtjevom koji podrazumijeva elementarno pravo na demokraciju, koja u sebi sadrži i princip "jedan građanin, jedan glas".

''Naša krajnja namjera je da se BiH situira kao zemlja koja će uvažavati principe pluralnog društva, ali koja će i dovesti do balansa kolektivnih prava u odnosu na prava pojedinca'', poručio je Kulenović.

Prof. dr. Zlatan Begić s Univerziteta u Tuzli podvukao je da se etnička ravnopravnost ne može ostvarivati ograničavanjem političkih prava građana, a pogotovo ne "biračkih prava koja predstavljaju bazu za demokratsku legitimnu vlast".

 

Kopirati
Drag cursor here to close