Lendo: Prijedlog zakona o južnoj plinskoj interkonekciji povučen iz procedure neustavno

Podsjetio je da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije 21. prosinca 2021. usvojio Prijedlog zakona o južnoj plinskoj interkonekciji prema kojem je BH Gas nositelj projekta i koji je usklađen s najboljim europskim standardima.
Vijesti / Flash | 10. 06. 2024. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo danas je objavio da je u Ustavu FBiH propisano da nakon što zakon bude usvojen u jednom domu Parlamenta Federacije isti mora biti ili usvojen ili odbijen u drugom domu u roku od 45 dana, dakle Ustav isključuje mogućnost da zakon bude povučen iz zakonodavne procedure, a nakon što je usvojen u jednom domu, te nalaže da drugi dom mora ili usvojiti ili odbiti zakon.

Podsjećanje

Podsjetio je da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije 21. prosinca 2021. usvojio Prijedlog zakona o južnoj plinskoj interkonekciji prema kojem je BH Gas nositelj projekta i koji je usklađen s najboljim europskim standardima, te da je zakon proslijeđen u Dom naroda Parlamenta Federacije radi odlučivanja ali u tome Domu nikada nije razmatran.

Lendo je istaknoo da navedene odredbe koje je 2. listopada 2022. svojom odlukom donio visoki predstavnik za cilj imaju jačanje zastupničke demokracije kroz ustavnu odgovornost zastupnika i izaslanika da izvršavaju svoje dužnosti i rade u najboljem interesu svih građana, te da je od trenutka donošenja odluke visokog predstavnika tekao je strogi ustavni rok od 45 dana za rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Federacije da Prijedlog Zakona o južnoj plinskoj interkonekciji uvrsti u dnevni red sjednice i da Dom o njemu odluči.

''Umjesto da Dom naroda izvrši svoju ustavnu obvezu i odluči o Zakonu o južnoj plinskoj interkonekciji, Vlada Federacije je 4. svibnja 2023. protivno Ustavu FBiH povukla iz procedure Zakon o južnoj plinskoj interkonekciji, koji je prethodno usvojen u Zastupničkom domu. Dakle, Vlada Federacije, ispunjavajući želje Draga Čovića, postupila je suprotno Ustavu jer je iz procedure povukla zakon koji prema Ustavu nije mogao biti povučen. Slijedom činjenice da je Južna plinska interkonekcija pod kontrolom BH Gasa garancija energetskog suvereniteta Federacije ali i države Bosne i Hercegovine, te da je predmetni zakon nužan i neophodan za njenu izgradnju'', naveo je Lendo.

U vezi s činjenicom da prema Ustavu Federacije predmetni zakon nije mogao biti povučen, niti se smatra povučenim, Lendo je pozvao Dom naroda Parlamenta Federacije da na prvoj narednoj sjednici uvrsti u dnevni red Prijedlog Zakona o južnoj plinskoj interkonekciji usvojen u Zastupničkom domu 21. prosinca 2021. i da o njemu odluči, priopćeno je iz ureda potpredsjednika FBiH.

Velike polemike oko plinovoda

Podsjetimo, Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo je zahtjev BH Gasa za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska. BH Gas je ovaj zahtjev podnio u lipnju 2021. godine i nešto manje od tri godine kasnije stiglo je rješenje Vlade FBiH.

Odbilo ga je ministarstvo na čijem je čelu Željko Nedić, kadar Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

Južna interkonekcija bi BiH spajala s Hrvatskom i preko nje s Europskom unijom. Plinovod bi polazio od Zagvozda u Hrvatskoj, išao preko Posušja, Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika s odvojkom za Mostar.

Naime, način kojim bi se upravljalo južnim plinovodom izazvao je velike polemike i doveo do spominjanja američkih sankcija čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću koji traži da se osnuje nova tvrtka sa sjedištem u Mostaru koja bi bila u vlasništvu Vlade Federacije BiH.

Čović je ranije rekao kako se radi o strateškom interesu te da su i energetski eksperti poručili kako ne smiju biti naivni po tom pitanju ali i da tvrtka BH Gas treba biti istražena zbog kriminala.

''Angažirali smo najveće stručnjake i najviše autoritete koji su nam sugerirali i pomogli da napravimo prijedlog zakona u kojoj je definirano da je tvrtka koja će se baviti projektom javna tvrtka sa sjedištem u Mostaru. Vrlo su nam jasno stavili do znanja da ne smijemo biti naivni i da ostanemo do kraja uključeni u ovaj projekt. Ovaj projekt ne može biti privatni interes nekog pojedinca. Tako da imam vrlo jasan stav koji pokušavaju prebaciti težište na tobožnji problem odnosa u Mostaru ili na problem energenata u Hercegovini. Ja sam do sada i dalje ću isključivo služio svom narodu i svojoj domovini'', rekao je ranije Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close