DF, GS i SDP

Ljevica kod Inzka o Mostaru, Stocu i izborima

Vijesti / Flash | 20. 12. 2016. u 14:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS) razgovarali su danas u zgradi OHR-a s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, Valentinom Inzkom, a u fokusu razgovora bilo je rješavanje pitanja izbora u Mostaru, objavila je TV1.

Predsjednik SDP BiH, Nermin Nikšić, naglasio je kako su željeli čuti razmišljanja OHR-a o situaciji u Mostaru, dodajući kako su Mostar i Stolac dva različita problema. Ni u Stocu se ne omogućava da se održe izbori, kazao je Nikšić, iako ne vidi nikakvog razloga zašto Središnje izborno povjerenstvo BiH ''ne radi svoj posao i opstruira izborni proces u Stocu''.

''Mostar je nešto drugo, jer u ovom trenutku i da imamo ne znam kakav dogovor oko Statuta ne postoji Gradsko vijeće koje može riješiti pitanje Statuta Grada Mostara. Problem smo izložili i očekujem da se izjasne i oni koji jesu tu u nadležnosti. Dobili smo uvjeravanja kako OHR prati situaciju i oni razgovaraju s predstavnicima veleposlanstava da vide što je. Svakako, i oni očekuju da je, prije svega, rješenje na domaćim vlastima, ali budemo li čekali domaće, pogotovo aktualne vlasti, bojim se da, ne da nećemo imati više izbora u Mostaru, već su upitni izbori uopće u BiH'', izjavio je Nikšić nakon sastanka.

I predsjednik DF-a, Željko Komšić, kaže kako su suglasni da mora postojati neka domaća inicijativa da se priča o Mostaru ponovo pokrene.

''Naravno, računa se tu najširi krug Mostaraca, jer ovo stanje je dole više, ja ne znam kako bih ga nazvao apsurdno, besmisleno'', poručio je Komšić nakon sastanka, dodajući kako je Mostar ''jedna vrsta kusura u odnosima SDA i HDZ-a za rješavanje nekih drugih pitanja''.

Komšić kaže kako stranke ljevice žele jedno normalno rješenje za Mostar, zbog čega su se i odlučili za pokretanje ove inicijative, u kojoj će tražiti podršku na svim stranama, kako bi se izbori u Mostaru održali.

''Ja čisto sumnjam da se to može provesti kroz naše institucije i po mom nekom mišljenju, to će se morati, ako se želi izvršiti intervencija u međunarodnoj zajednici'', smatra Komšić.

Predsjednik Građanskog saveza, Reuf Bajrović, smatra da su rješenja za oba grada jednostavna.

''Održavanje izbora u Mostaru je apsolutno neophodno, Mostar ima pravo na izbore, kao i sve ostale općine u BiH. U Mostaru i Stocu su rješenja ista, dakle izbori u skladu s važećim zakonima BiH i izbori odmah, ne treba čekati 2018. ili bilo što drugo'', istaknuo je Bajrović.

Kopirati
Drag cursor here to close