Vučić u Banja Luci

Ljubav prema Srpskoj ne znači mržnju prema BiH

Vijesti / Flash | 09. 01. 2016. u 12:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci se održava Svečana akademija. Iako je proglašen neustavnim odlukom Ustavnog suda BiH, svi dužnosnici RS prisustvuju ceremoniji, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić sa ministrima iz Srbije.

Predsjednik Vlade Srbije obratio se pristunim, a govor prenosimo u cijelosti:

"Došli smo u Banja Luku zajedno sa brojnim ministrima iz Vlade Srbije s namjerom da ukažemo poštovanje i pružimo podršku RS i njenim građanima. Podrškom koju pružamo RS ponosimo se. Pravo da volimo svoj narod nitko nije i nitko nam neće moći zabraniti. Nikada više političari neće moći podizati barijere, svađati se i udaljavati jedni od drugih.

Građani RS, niste usamljeni, Srbija je uvijek tu. Kako je Dayton propisao, obaveza Srbije je da štiti RS i nitko neće moći ukinuti RS bilo kakvim političkim dekretima. RS je stvorio narod, a ne politički dekreti.

Naša obaveza je da čuvamo i budemo garant teritorijalnog integriteta BiH, to činimo i činit ćemo. To sam bezbroj puta rekao u Beogradu i Sarajevu. Sudbinski smo vezani jedni za druge, živjeli smo stoljećima zajedno i živjet ćemo u stoljećima ispred nas.

U svim ratovima izgubili smo svi. Ove riječi gotovo nikome se ne dopadaju, ni u Beogradu, ni Banja Luci ni u Sarajevu. Dosta je bilo tuđih i naših srpskih grobova, hoćemo tvornice i da radimo više. S našim susjedima moramo poštovati i sa njima dijeliti dobro i zlo. Nemojmo prebrojavati. Došao sam da govorim o onome što je prioritetni zadatak, a to je budućnost. Svijet se mijenja brzinom koja jedva može da se prati. Naša i vaša budućnost neće zavisiti koliko smo veliki, već koliko smo brzi i vrijedni. Brzi u napretku i hvatanja koraka sa svima u svijetu, a ne u emocijama.

Krajem prošle godine u svijetu je najavljeno testiranje prvog kvantnog kompjutera, za dvije godine bit će izvršeni testiranje supersoničnih vlakova, u Amsterdamu pripremaju most koji će biti tiskan na 3D printeru itd. Iako se to sve događa u našem globalnom selu, pitanje je čime se trebamo mi baviti u Srbiji, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Trebamo li osvojiti nove mržnje ili nove proizvode dobre za sve nas. Da idemo putem ka nigdje ili da gradimo društvo po najvišim svjetskim standardima. Važni odgovori su nam potrebni, odgovorni i trajni odgovori. Opstajemo ili nestajemo. Naše glave su važne, da ostanu na ramenima i da ih koristimo.

Zaostali smo i po broju visoko obrazovanih osoba u odnosu na europske države. To smo mi i to trebamo mijenjati, popravljati i boriti se za to. Nama emocije na ovim prostorima nisu potrebne, potreban nam je mir, suradnja, učenje. Potrebni su nam Andrići, Tesle, Selimovići i Pupini. Nećemo dozvoliti da RS bude usamljena, kao niti itko na Balkanu. Naša suradnja podrazumijeva gradnju mostova prema BiH, kako bi svi normalno živjeli, radili, učili i svi zajedno preživjeli i opstali.

Da itko od naroda na Balkanu nestane, onima koji ostanu ne bi bilo bolje. Potrebne su na i RS, BiH, Srbija, Hrvatska, suradnja, mir i zajednički život. Postojanje svih tih entiteta i država daje osnovni uvjet za budućnost, budućnost kojima će nas biti i u kojoj nećemo biti sami. To je budućnost za koju ste se borili i za koju ste skupo platili u Banjaluci i cijeloj RS.
Živjela Republika Srpska, živjela Srbija", poručio je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close