muzičari

Ljubavima za trajanje ne treba čist račun

Vijesti / Flash | 07. 04. 2015. u 10:06 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je jedan ministar (neka mi oproste oni što nepotpisani ispod traže od mene potpisanog da navedem imena, jer opet neću) pravio zabavu obilježavajući bitan datum u svom resoru pitao muzike koliko to košta, tražio je da se cijena gaže poveća na papiru, a onda će, nakon reda govorancije s kravatama i raspojasavanja u ime boljeg sutra resora i zemlje, dirigentu vratiti kusur.

Sitan je to primjer grabljenja opravdanog novca iz još opravdanijih trošenja, ali pokazuje kako se to radi u ime jednog sutra. 

Ne samo da ministar nije odgovarao za sviranje njegovom džepu i onom između dubokih džepova, nego je, nekoliko godina kasnije, nagrađen višom i mekšom foteljom. Muzici je bilo svejedno. Nije ni ona odgovarala za kusur niti ga je kome prijavila. Svirka k'o svirka, samo s malo više parade kiča.

Sitan je to primjer grabljenja opravdanog novca iz još opravdanijih trošenja, ali pokazuje kako se to radi u ime jednog sutra. Njegovo bi, prema zakonima koji u nas vladaju bilo isto, a sutra glazbenika, koji bi, da su ga prijavili, bilo s puno manje svirki za državne pare.

Nažalost, malo tko ozbiljno shvaća brojeve u Bosni i Hercegovini, bilo da su oni službeni ili istiniti. Jer, onim službenim, u zemlji koja ništa ne zna izbrojati isprve, malo tko vjeruje. Čak ni oni koji ih pišu. Onih neslužbenih je previše, a izmoreni slovima u imenima prevara, ni na brojeve više ne režimo. Doduše, malo tko ozbiljno shvaća i Bosnu i Hercegovinu.

Tako će nam na jedno ući, a na drugo izaći 40 tisuća ugovora, šest milijardi KM, 828 institucija i 5.230 kompanija. To su, naime, brojke iz izvještaja o javnim nabavkama što su ih bh institucije i javna poduzeća potpisala i platila. Iste ove brojke prostrujale su i prostrujat će glavama onih koji bi trebali provjeriti ova poslovanja u kojima se okrenuo toliko novca kojim je plaćeno toliko prijateljstva, poslušnosti, glasova i prevara. Jer, teško je povjerovati da je sve što je prošlo preko prikupljenih ugovora čisto jer ovakvim ljubavima za trajanje ne treba čist račun.

U prevelikom broju resora još je više odriješenih ruku, a muzičara, kojima je jedini izvor primanja država, je puno. Barem 5.230. Drugačije se u zemlji ovakvih dirigenata ne može ni poslovati niti posluju drugačiji ljudi od onih koji u odijelima, pravdajući važne i nevažne dane za resore, dijele novac.

A da neće ni prošli ni sadašnji odgovarati potvrđuje najbolje i činjenica da u programu novog federalnog premijera (valjda mu znate ime), među osam razvučenih točaka za spas entiteta koji puca barem po dvanaest šavova, deset županijskih i dva međunacionalna, korupcija zauzima najmanje mjesta. Borbu protiv korupcije strpao je novi premijer u predzadnju točku svojeg ekspozea u četiri reda s 44 riječi, 295 znakova bez razmaka.

Skoro u toliko stane i naziv agencije koja se godinama bori protiv korupcije s 3-4 uposlena i koju su nedavno šutnuli u prostorije bez vrata. Čisto da se zna gdje je nedefiniranoj borbi kompliciranog imena i nikakvih ovlasti mjesto. Tamo negdje između njihovih dubokih džepova.

Kopirati
Drag cursor here to close