koga briga za građane

Lokalni izbori: Kampanja bazirana na visokoj politici, a ne problemima građana

Vijesti / Flash | 08. 10. 2016. u 09:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O temama i potrebama lokalnih zajednica slabo se govorilo, a i slogani ispisani na plakatima i bilbordima, na kojima se smiješe političari, neznani i znani, formulirani su kao da se održavaju opći izbori, a ne lokalni - kazao je u izjavi za Fenu iz Koalicije pod lupom Vehid Šehić.

Šehić naglašava da su mediji u regiji brujali o ratu, a retorika s nacionalnim predznakom bila je na svakom koraku.

Ipak, malo tko se u svojim predizbornim nastupima i programima bavio stvarnim problemima građana i nudio konkretna rješenja za probleme s kojima se već godinama suočavaju.

''Ova kampanja koja je u prvom redu trebala biti usmjerena k potrebama građana, bila je više kampanja oko referenduma u Republici Srpskoj, te su se mnogi bavili visokom politikom, a ne onim što zanima građane'', tvrdi Šehić.

''Znamo da su i ranije donijeli odluku da zakonodavna tijela, na državnom i na entitetskom nivou, neće raditi do 15. listopada, što je upućivalo na zaključak da će se svi oni angažirati kada su u pitanju lokalni izbori, te da će se iz tog razloga, manje govoriti o onim lokalnim temama i istinskim problemima građana, a više o političkim temama od kojih građani neće imati apsolutno nikakvu korist'', naglašava Šehić.

Ponovo se govorilo, ističe , o nekim etničkim problemima, 'ugroženosti jednih, drugih, trećih', što je prema njegovom mišljenju, učinilo kampanju "apsolutno neprihvatljivom, kad je u pitanju lokalni nivo vlasti''.

Iz Centara civilnih inicijativa Adis Arapović, kazao je da je ova kampanja najmanje bila posvećena egzistencijalnim pitanjima.

'' Kampanja za lokalne izbore najmanje je bila posvećena lokalnim egzistencijalnim pitanjima. Kompletna izborna kampanja koja je počela prije pola godine, realno bila je kontaminirana visokim političkim temama'', ističe Arapović.

Naglašava da su po običaju kampanju obilježila velika predizborna obećanja, međusobne optužbe za kriminal i korupciju, ali ponajviše događaji oko referenduma o Danu Republike Srpske, koji je ipak, bez obzira na odluku Ustavnog suda, održan - kazao je Arapović.

I Arapović i Šehić ocjenjuju da su politički lideri u BiH konačno shvatili da su i lokalni izbori važni, odnosno ''da oni nisu pitanje njihove lokalne organizacije, nego globalno pitanje njihovih političkih stranaka''.

Podsjećamo, na lokalnim izborima u listopadu sudjelovale su 103 političke stranke, 171 neovisni kandidat, 58 kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 106 koalicija i 17 neovisnih kandidata.

Kopirati
Drag cursor here to close