šestomjesečno predsjedava

Luksemburg preuzima predsjedavanje Europskom unijom

Vijesti / Flash | 01. 07. 2015. u 07:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliko vojvodstvo Luksemburg preuzet će od danas šestomjesečno predsjedavanje Europskom unijom od Letonije. S obzirom da će to biti dvanaesti put da ova mala zemlja predsjedava Unijom otkad je rotirajući sustav uspostavljen, očekuje se da predsjedavanje prođe bez trzavica, pogotovo što je i Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, također Luksemburžanin.

Predsjedavanje će, kako je najavljeno počivati na sedam stupova: poticanju rasta investicija i zapošljavanja, produbljivanju socijalne dimenzije EU, upravljanju migracijama, fokusu na digitalizaciji jedinstvenog tržišta, promociji konkurentnosti, održivom razvoju i jačanju uloge EU na globalnoj sceni.

Kao ni u programu letonskog predsjedavanja, ni Luksemburg među prioritete nije stavio proširenje EU, a kako Tanjug navodi, pozivajući se na izvore bliske predsjedavanju, to je zbog toga što se tijekom narednih šest mjeseci ne očekuju krupni koraci u tom procesu.

Predsjedavanje će službeno početi 3. srpnja, serijom manifestacija u Luksemburgu, gdje će tijekom narednog vikenda biti održan niz kulturnih manifestacija u kojima će sudjelovati predstavnici svih 28 članica EU. Od 1. siječnja 2016. godine rotirajuće predsjedavanje preuzet će Nizozemska.

Kopirati
Drag cursor here to close