Volja građana BiH?

Lukšić: Sporazum o granici je dokaz dobrih odnosa

Vijesti / Flash | 28. 07. 2015. u 06:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Igor Lukšić izjavio je za Avaz da pozdravlja odluku Predsjedništva BiH o prihvaćanju ugovora o razgraničenju, ocijenivši je "iskazom većinske volje građana BiH".

Prema njegovim riječima, to je pokazatelj želje većine da se nastavi razvoj i jačanje odličnih odnosa dvije zemlje, utemeljenih na principima međunarodnog prava i vrijednostima dobrosusjedske suradnje.

Predsjedništvo BiH prošlog tjedna donijelo je navedenu odluku, čime su stvorene pretpostavke da ove dvije države budu prve na prostoru bivše Jugoslavije koje će potpisati odgovarajući granični sporazum, a to bi se trebalo dogoditi 27. kolovoza u Beču, gdje će biti održan nastavak konferencije za zapadni Balkan. Time je stavljena i točka na slučaj „Sutorina".

Ta debata uzrokovala je i pogoršanje odnosa s Podgoricom, zbog čega u jednom razdoblju nije bilo imenovanja veleposlanika.

"Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju prijateljske odnose i kontinuiran dijalog na svim razinama, kojim se dosljedno ističe potreba daljnjeg unapređivanja suradnje i dobrosusjedskog partnerstva, kao temelja trajne stabilnosti, mira i razvoja u regiji“, kazao je Lukšić.

Istaknuo je da će, osim sporazuma o granici, međudržavne odnose između Crne Gore i BiH dodatno ojačati i niz drugih sporazuma. U izjavi za "Avaz" Lukšić je najavio donošenje sporazuma koji reguliraju podršku investicijama i socijalnom osiguranju, zatim sporazum u oblasti europskih integracija te o vodama.

"Sporazum o međusobnom priznavanju certifikata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i još neki drugi pokazuju da su Crna Gora i BiH primjer dobrosusjedskih odnosa i kvalitetne suradnje", ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

Kopirati
Drag cursor here to close