Aplikacija

Magla poremetila europsku viziju u BiH

Vijesti / Flash | 06. 01. 2016. u 08:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne može nam magla biti prepreka za EU'', izjavio je predsjedatelj Predsjedništva Bih Dragan Čović Dnevnom avazu nakon više tumačenja kada bi BiH trebala predati kandidaturu za članstvo u EU.

Naime, u najavi događaja u 2016., Čović je ranije rekao kako će BiH aplikaciju podnijeti do kraja siječnja, no drugi glasovi u BiH govore drugačije. Tako je inistar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao kako aplikacije neće biti do lipnja.

Čović je podsjetio da je odluka Predsjedništva BiH da zahtjev za članstvo preda do kraja ovog mjeseca, bila rezultat jasno izgrađivanog stava, a na osnovu podataka dobivanih upravo od Vijeća ministara BiH.

''Ono što sam čuo od gospodina Šarovića samo me djelimično iznenadilo, jer ja sam svjestan da ulazimo u vrijeme kada ćemo morati donositi odluke, a ne više tražiti alibi za njihovo nedonošenje. Ali, BiH nema alternative i uskoro će predati aplikaciju'', kazao je Čović dodavši kako zbog kašnjenja u ispunjavanju obaveza BiH već trpi posljedice.

BiH je, naime, 1. siječnja izgubila trgovinske povlastice, Čović ističe da zemlja nije u poziciji da postavlja uvjete.

''Apsurd je što smo došli u tu poziciju. Neću reći razočaran, ali jesam malo zabrinut, jer ljudi vjeruju da još mogu voditi alibi politiku. Ako želite u EU, morate prihvatiti standarde EU, ne da mi postavljamo uvjete. Posljednjih mjesec dana trebalo je biti održano već nekoliko sastanaka. Bez obzira na to što je magla u Sarajevu, mora se ići k Bruxellesu ako se zakaže termin, a ne prolongirati ga'', naglašava Čović.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao u utorak navečer kako ''će aplikacija za članstvo BiH u EU biti podnesena u sljedećih par mjeseci''.
''Hoće li taj rok biti produžen za 15 dana nije toliko važno koliko je važno da pripremimo aplikaciju na takav način da ona bude odmah razmatrana i usvojena'', rekao je Zvizdić.

Njegov zamjenik i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je pak kako ćemo '' sigurno aplikaciju predati u sljedećih šest mjeseci i to je realan rok.

''Iz Bruxellesa nam na neki način poručuju da sačekamo s podnošenjem aplikacije i da bi bilo bolje da to koordiniramo s Bruxellesom, kako bi brzo dobili pozitivan odgovor'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close