Unatoč dogovorima

Makedonija: Nema uvjeta za održavanje kredibilnih izbora 24. travnja

Vijesti / Flash | 21. 02. 2016. u 21:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema uvjeta za organiziranje kredibilnih izbora za predviđeni datum 24. travnja ove godine'', zaključak je koji je ispred zgrade Vlade Makedonije u ime međunarodne zajednice priopćio veleposlanik SAD-a u Skoplju Jess Baily, javlja Agencija Anadolija.

Prema njegovim riječima, datum za održavanje izbora trebaju odrediti lideri makedonskih političkih stranaka i Skupština Makedonije, dodajući da još uvijek nije postignut dogovor o medijskim reformama kako bi se osigurao jednak pristup političkim subjektima, sudionicima na izborima.

Ujedno, Baily je izjavio da su zabrinuti od izvještaja o pritiscima i prijetnjama koji se upućuju biračima i drugim osobama.

"Snažno ohrabrujemo sve političke lidere, vlasti i opozicije i institucije da ostanu posvećeni implementaciji dogovora iz lipnja/srpnja prošle godine kao i korake poduzete do sada. Stranački lideri su predložili 5. srpanj kao moguću alternativu. Ozbiljni napori svih funkcionera se traže sada i potrebni su kako bi se postigli uvjeti koji će omogućiti kredibilne izbore, na kojima će sudjelovati svi građani i stranke slobodno", rekao je američki veleposlanik u Makedoniji Jess Baily.

Iz međunarodne zajednice su poručili da i dalje promatraju progres i ispunjenje obaveza, uz poruku političkim liderima da imaju obavezu preuzeti sve neophodne korake koji će vratiti zemlju na eurointegrativnom putu, s time što će kompletno realizirati točke dogovora za prevazilaženje političke krize (Dogovora iz Pržina) i provesti sve reformske prioritete u interesu svih građana.

Izvještaj o procjeni za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u Makedoniji, veleposlanici SAD-a i Europske unije Jass Baily i Aivo Orav, predali su makedonskom premijeru Emilu Dimitrievu.

"U ovoj fazi nema uvjeta da se izbori organiziraju 24. travnja", izjavio je američki veleposlanik u Makedoniji ispred zgrade Vlade Republike Makedonije.

Kopirati
Drag cursor here to close