migrantska kriza

Makedonija proglasila izvanrednu situaciju zbog migranata, Srbija dobiva novac od EU

Vijesti / Flash | 20. 08. 2015. u 13:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Makedonije proglasila je izvanrednu situaciju na južnom i sjevernom dijelu granice zbog povećanog priljeva migranata, što otvara mogućnost angažiranja makedonske vojske, kazao je danas glasnogovornik makedonskog MUP-a Ivo Kotevski.

Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinacijsko tijelo svakodnevno prati stanje s ilegalnim migrantima koji namjeravaju ući na teritorij Makedonije iz susjedne Grčke, i u skladu s tim pravi analize radi spremnosti da se odgovori na svaki mogući scenarij, javio je Tanjug.

Kotevski je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracijskog koridora, procijenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa gdje su registrirani masovni ilegalni prelasci s grčke strane.

Angažiranje vojske

"Očekujemo da će angažiranje vojske dati rezultate u dva pravca. Prvo, da se poveća sigurnost i spokoj lokalnog stanovništva i drugo, da se osigura sveobuhvatniji pristup u tretmanu osoba koja su izrazila namjeru zatražiti azil u Republici Makedoniji u skladu s kapacitetima i preporukama konvencija čiji je potpisnik i Republika Makedonija, a koje se trudimo dosljedno poštovati", rekao je Kotevski, prenosi Fena.

On je naglasio da će za postupanje prema odluci vlade biti formiran glavni stožer pri Centru za upravljanje kriznim situacijama koji treba pripremiti akcijski plan i realizirati predviđene aktivnosti.

Inače, makedonski portal Plusinfo javio je ranije danas da je makedonska granica k Grčkoj blokirana, te da se u bezgraničnoj zoni nalazi više od tri tisuće migranata. Također, portal je javio i da je blokirana pruga od Soluna ka Skoplju.

Ovaj portal je javio i da su na granici k Grčkoj već postavljene specijalne vojne i policijske snage koje kontroliraju stanje u graničnom pojasu.

Hitna bespovatrna pomoć Srbiji

Inače, Izaslanstvo Europske unije u Srbiji danas je najavilo kako Europska unija daje 390 000 eura hitne bespovratne pomoći za ublažavanje migracijskih pritisaka u Srbiji.

Zamjenik šefa Izaslanstva EU u Srbiji Oscar Benedict tijekom jučerašnje posjeta Prihvatnom centar za migrante u Preševu najavio tu donaciju EU "kao kratkoročnu pomoć Srbiji u Nadilaženju povećanih migracijskih tokova".

Benedict je rekao i da situacija s migrantima nije samo problem Srbije, i da je to "europski i globalni problem koji moramo zajednički rješavati", navodi se u priopćenju za javnost Izaslanstvo EU u Srbiji, prenio je Tanjug.

Od ukupnog financijskog paketa od 390 000 eura, Odjeljenje Europske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO) daje 150 000 eura humanitarne pomoći za ublažavanje migracijskih pritisaka u Srbiji.

Ova podrška pružit će se preko Fonda hitne pomoći Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) kako bi se u naredna tri mjeseca pomoglo Crvenom križu Srbije u pružanju neophodne pomoći migrantima i tražiteljima azila, kao i djeci.

Pomoć će biti upućena centrima za prihvat migranata širom Srbije, uključujući centar u Preševu, a namijenjena je najugroženijim izbjeglicama, uključujući obitelji s djecom.

Podrška će, također, biti usmjerena na migrante i tražitelje azila koji se privremeno nalaze u javnim parkovima i napuštenim objektima, navodi se u priopćenju.

Pored toga, Izaslanstvo EU u Srbiji daje 240 000 eura iz pretpristupnih fondova (IPA fondovi) za dodatne potrebe.

Ovim će se pomoći da se ispune dodatne potrebe kao što su odlaganje otpada, snabdijevanje vodom, higijena i drugo, dodaje se u priopćenju Izaslanstva EU u Srbiji.

Reformiranje sustava azila

Pored ove neposredne donacije, EU će nastaviti pružati podršku reformiranju sustava azila u Srbiji na srednjoročnom i dugoročnom planu, najavljeno je u priopćenju.

Za Srbiju je EU već izdvojila oko 8,2 milijuna eura iz pretpristupnih fondova za projekte koji su se već počeli realizirati ili će početi s realizacijom u narednih godinu dana.

To se, kako je precizirano, odnosni na 3,2 milijuna eura koji će se iskoristiti za proširenje postojećih smještajnih kapaciteta za migrante u Srbiji.

Izdvojeno je četiri milijuna eura za daljnji razvoj sustava za nadzor granica u Srbiji, a u pripremi je trenutno i regionalni program, vrijedan osam milijuna eura, koji će se baviti upravljanjem migracijama u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close