Kreativan hobi i unosan biznis

Maketarstvo: Prozor u svijet plastičnih minijatura i malih remek-djela

Plastične makete proizvode se i tržištu nude u više različitih mjerila, a od vas samih, i raspoloživog prostora u vašoj kući ili stanu, ovisi koje ćete odabrati za svoju kolekciju.
Vijesti / Flash | 30. 06. 2024. u 08:00 S.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S pravom bi se moglo reći da čovjek koji nema neki hobi, definitivno nije u potpunosti ispunjen i zadovoljan čovjek.

Postoji mnoštvo različitih hobija koji nam uljepšavaju živote, smanjuju svakodnevni stres, povećavaju produktivnost, unaprjeđuju i razvijaju socijalne vještine te bude kreativnost koja "čuči u svakom od nas".

Danas doslovno sve može biti hobi, od skupljanja starih novčanica, preko skupljanja sličica, starih ploča, markica, stripova, militarije, knjiga, fotografija, pa sve do "preskupih" hobija koji iziskuju ogromna novčana sredstva za njihovo upražnjavanje poput kolekcionarstva automobila, skupocjenog nakita, papreno skupih satova i slično.

Foto: Bljesak.info / Posjetitelji razgledaju makete na izložbi

Hobi koji na posebno kreativan način ispunjava sve one koji se njime bave i koji je poprilično zastupljen u svijetu jeste plastično maketarstvo.

Mnoštvo mjerila 

Riječ je o izradi vjernih, ali umanjenih replika od plastičnih dijelova, stvarnih borbenih i civilnih zrakoplova, helikoptera, vozila, brodova, a pojedini maketari bave se i izradom plastičnih maketa vojnika, svemirskih brodova i letjelica sa SF tematikom, anima i manga likova, željeznice...

Plastične makete proizvode se i tržištu nude u više različitih mjerila, a od vas samih, i raspoloživog prostora u vašoj kući ili stanu, ovisi koje ćete odabrati za svoju kolekciju.

FOTO: Bljesak.info / Modeli transportnih vojnih vozila i sustava

Glavna mjerila u kojem se nude makete zrakoplova na tržištu su 1:24, 1:32, 1:48, 1:72, 1:100, i 1:144.

Oklopna vozila, tenkovi i topništvo rade se uglavnom u sljedećim mjerilima: 1:16, 1:24, 1:32, 1:35, 1:48, 1:72, i 1:76, a figure vojnika: 1:72, 1:48, 1:35, 1:24, 1:16, 1:13, 1:8, 1:6, i 1:4.

Ljubitelji brodova mogu birati neko od sljedećih mjerila: 1:72, 1:96, 1:144, 1:200, 1:350, 1:400 1:450, 1:600, i 1:700, automobila 1:8, 1:12, 1:16, 1:18, 1:20, 1:24, 1:25, 1:32, 1:35, i 1:43

Makete vlakova uglavnom su u mjerilu 1:43.5 (7 mm/1 ft: O scale), 1:76.2 (4 mm/1 ft: OO scale), 1:87 (3.5 mm/1 ft: HO scale).

Što se nalazi u kutiji s maketom

Svaka plastična maketa zapakirana je u kutiji s atraktivnom slikom ili umjetničkom impresijom zrakoplova, tenka ili broda, a u kojoj su na više ramova smješteni dijelovi za njezino sklapanje.

Ti dijelovi se moraju pažljivo ukloniti skalpelom ili specifičnim sjekačima u obliku kliješta kako bi ih se, nakon fine obrade brusnim papirom ili stikovima, lijepljenjem spojilo na za to predviđeno mjesto.

Unutra se nalazi i sastavnica, mala knjižica koja je svojevrstan vodič korak po korak kroz proces sklapanja makete, na kojoj je jasno naznačeno crtežima i brojevima koji se dio lijepi jedan s drugim i na koje mjesto ide.

Foto: Bljesak.info / maketa zrakoplova F-4 Phantom II

Uz svaku maketu dolazi i set dekala (oznaka) za maketu, a riječ je o naljepnicama državne  pripadnosti, eskadrilskim brojevima, servisnim natpisima (stencilima), kao i specifičnim oznakama koje se tiskaju na posebnom "dekal papiru".

Dekali se nanose na obojenu maketu i to postupkom potapanja istih u toploj vodi kako bi se otpustilo ljepilo na samoj oznaci prije aplikacije na maketu.

Proces učenja

Tek nakon nanošenja dekala maketa doslovno oživi i počne ličiti na pravu letjelicu, tenk ili brod, ali umanjenu za omjer naznačen na kutiji.

Mnogi proizvođači uz makete pakiraju i prateće boje i kistove za njihovu izradu, a tu je i mnoštvo dodatnih setova za doradu, boja, pribora za izradu, zračnih kistova, scribera za graviranje i urezivanje panela, kitova, maski za bojenje, pigmenata i efekata bez kojih bi se suvremeno maketarstvo teško moglo zamisliti.

Video: Izrada makete, P-47 Thunderbolt Advanced MiniArt 1/48 - Aircraft Model

Međutim izrada makete nije samo lijepljenje, kitanje, bojenje i stavljane oznaka. Proces izrade makete je nadasve i proces učenja. 

Svaki maketar mora istražiti temu svog rada, pa se uglavnom konzultira literatura, traže se nacrti i uči o povijesti letjelice, tenka ili broda koji se izrađuje.

Ogromna industrija

Proizvodnja i plasman plastičnih maketa danas je vrlo rasprostranjena industrija u kojoj se vrte ogromni novci, a svakim danom je sve veći broj proizvođača maketa, koji usporedo s razvojem novih tehnologija izbacuju nove makete koje su sve preciznije i detaljnije zbog suvremenih i naprednih alata za njihov odljev.

Foto: Bljesak.info / Maketa kamiona iz Prvog svjetskog rata

Najveći proizvođači maketa u svijetu danas su tvrtke: Tamiya, Fujimi, Hasegawa, Revell, Academy, Italeri, Airfix, Eduard, HobbyBoss, Meng, Trumpeter, Zoukei-Mura, G.W.H, Kinetic, Miniart, ICM, AFV Club, IBG, AMK, Special Hobby, Zvezda, Sword, Takom, Bronco, KP, Aoshima...

U posljednje vrijeme primjetan je uzlet ukrajinskih tvrtki, koje izbacuju sve više novih i jako preciznih i kvalitetnih maketa, unatoč ratu koji bjesni u toj zemlji.

Natjecanja

Natjecanja poput Crne Kraljice i drugih u Hrvatskoj, potom Beogradskog Novogodišnjeg kupa i još nekih u susjednoj Srbiji, Mosson model showa koji se održava u mađarskom Mosonmagyaróváru, Bayerische Modellbautaga, Expo maquettes i drugih, mjesta su okupljanja zaljubljenika u plastično maketarstvo gdje pred istomišljenicima "spaljenih pogleda" i mnogim posjetiteljima mogu prezentirati svoja mala remek-djela i maketarske vještine.

Na tim natjecanjima, osim sudionika, njihovih maketa i posjetitelja, nalaze se i štandovi na kojima proizvođači maketarima nude najnovije proizvode po znatno nižim cijenama, tako da je ovo izvrsna prilika maketarima da nabave neke od dugo željenih maketa ili kompleta boja i uvrste ih u svoju kolekciju.

Foto: Bljesak.info / Maketa čuvenog vozila Reliant Robin iz serije "Mućke"

Pored ostalog, natjecanja su i prilika za upoznavanje i drugih maketara, razmjenu iskustava i ideja u velikom i šarolikom svijetu plastičnog maketarstva, gdje zanesenjaci sa šarenim kutijama pod miškom sanjaju neke minijaturne svjetove u kojima nalaze svoje zadovoljstvo i mir.

Maketarstvo u BiH

Stanje maketarstva u BiH, nažalost, najbolje bi mogli opisati riječima čuvenog direktora Srećka Šojića iz serijala "Tesna koža", a koji u jednom govoru kaže: "Ne cveta cveće ni u naše preduzeće"

Uz par organiziranih maketarskih klubova, među kojima je svakako najuspješniji maketarski klub Kastel iz Banje luke, čiji članovi sudjeluju na mnogim natjecanjima i redovito se vraćaju s medaljama i plaketama, maketarski život u BiH skoro da i ne postoji, točnije moglo bi se reći da je na aparatima.

FOTO: Bljesak.info / Maketa američkog vojnog buldožera

Ovaj hobi se sveo na entuzijaste i zaljubljenike u maketarstvo koji su, nažalost, raritet u mjestima gdje žive te za mnoge predstavljaju "čudake" koji se igraju s plastikom

Oni u tišini svoga svijeta u kućnim radionicama pod svjetlom i povećalom izrađuju jako kvalitetne maketarske radove.

Problem za ove malobrojne, ali kvalitetne bh. maketare je i nemogućnost nabavke maketa u BiH, kao i nepostojanje specijaliziranih maketarskih trgovina poput onih koji primjerice postoje u Srbiji i Hrvatskoj.

Tek u ponekoj knjižari s vremena na vrijeme, rjeđe od pojave čovječje ribice, "izviri" poneka maketa s polica, ali i to sve manje.

Foto: Bljesak.info / Sudci na natjecanju Crna Kraljica 2023.

Bh. maketari u nabavci maketa i opreme za njihovu izradu moraju se oslanjati na internet i eBay, te kupnju prilikom turističkih odlazaka u druge zemlje ili eventualno tijekom odlazaka na neka natjecanja u susjedstvu.

Ako kupuju na eBayu prisiljeni su plaćati makete znatno skuplje od svojih kolega iz drugih zemalja, posebno onih u EU, zbog troškova shippinga koji su abnormalni i carina koje dodatno opterećuju maketare kod nabavke, tako da nije rijetkost da bh. maketar kod kupnje jedne makete ustvari plati vrijednost dvije.

Pa i unatoč tome, većina njih uživa u ovom kreativnom hobiju i održavaju na životu maketarstvo u BiH koje bi ako se ovakvo stanje nastavi uskoro moglo biti prošlost u ovoj zemlji.

Kratka povijest plastičnog maketarstva

Prvu pojavu plastičnog maketarstva možemo pratiti još od davne 1936. godine. To je godina kada je čuveni britanski proizvođač maketa "Frog" proizveo jesnu seriju maketa u mjerilu 1/72 pod radnim nazivom "Penguin". Nakon Britanaca zastavicu u ovoj djelatnosti preuzimaju Amerikanci pa se tako 40-ih godina pojavljuje mnoštvo američkih proizvođača poput tvrtki Hawk, Empire, Varney, Lindberg, Renwal i još neki drugi manje poznati proizvođači.
Većina proizvođača koji će u kasnijim godinama "drmati" ovom granom industrije nastali su u pedesetim godinama prošlog stoljeća. Na scenu stupaju nove tvrtke kao što su Aurora, čuveni Revell, AMT i Monogram u SAD-u, britanski Airfix te Heller SA u Francuskoj.
Paralelno rastuće tržište plastičnih maketa preplavljuju makete tada jako popularne tvrtke Matchbox (Velika Britanija), Italeri i ESCI (Italija), Novo (bivši-Frog moulds - nekadašnji SSSR), te Nichimo, Bandai i Fujimi (Japan).
Zanimljivo u 60-im godinama japanska firma Tamiya, na tržište plasira seriju maketa zrakoplova u mjerilu 1/100. Međutim, te makete nikad nisu polučile uspjeh onih odlivenih u mjerilu 1/72.
Povijest je išla dalje tako da su od 70-ih godina prošlog stoljeća pa sve do današnjih vremena, ponajprije japanske tvrtke Tamiya, Hasegawa i Fujimi, kineske kao što su AFV Club i Trumpeter, te niz čeških i ukrajinskih proizvođača poput Eduarda i ICM-a IBG-a i Special Hobbyja postale vrh ponude plastičnih maketa, i trenutno u svijetu predstavljaju "must have" za svakog maketara.
Iz godine u godinu nove tehnologije poput primjerice odlijeva u rezinu i 3D printanja otvaraju nove mogućnosti za masovnu proizvodnju jako detaljnih i preciznih maketa.

Kopirati
Drag cursor here to close