prevareni i izigrani

Maloljetni branitelji tuže državu i traže ostavke

Vijesti / Flash | 06. 07. 2016. u 11:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maloljetni branitelji prevareni su i izigrani od strane federalnog Ministarstva branitelja te stoga traže ostavke odgovornih osoba u ministarstvu, zaključak sa sedme redovne sjednice Koordinacije Udruženja Maloljetnih Boraca Armije R BIH i Udruge Maloljetnih Dragovoljaca Domovinskog Rata HZ HB.

''Zbog destruktivnosti i opstrukcija od strane radne grupe Federalnog Ministarstva branitelja za izradu Novoga Zakona o pravima demobiliziranih branitelja F BiH imenovane od strane resornog Ministarstva branitelja F BiH i ministra Salke Bukvarevića. Donešena je odluka da će maloljetni branitelji dragovoljci svoja zakonska prava potražiti putem domaćih i inozemnih sudova, odnosno putem tužbe protiv Bosne i Hercegovine'', navodi se u priopćenju.

Koordinacija navodi kako je u travnju na sastanku s ministrom Bukvarevićem postignut načelni dogovor o daljem radu s radnom grupom za izradu novoga zakona o demobiliziranim braniteljima F BiH kao i pojedinim točkama prijedloga zakona od strane koordinacije.

''U daljem radu radna grupa Ministarstva je krajnje neozbiljno postupala u smislu prolongiranja sastanaka: neadekvatnom pripremom za sastanak, nemajući kvorum za održavanje sastanka. Na drugom zakazanom sastanaku koji je održan 16. 5.2016.g. u Sarajevu dogovoreno je da maloljetni branitelji dragovoljci u novom stavku Članka 2. novoga zakona dobiju svoj status kao braniteljska/boračka populacija/kategorija a isto tako je dogovoreno da će se na slijedećem sastanku koji je planiran da se održi u periodu između 31.5.2016.g. i 3.6.2016.g. gdje bi se formulirala i definirala dodatna prava koji bi se odnosila na spomenutu populaciju/kategoriju'', navodi se u priopćenju i dodaje kako je spomenuti sastanak koji je održan 31. 5. prošao bez prisustva koordinacije koja je ovim činom isključena i bez bilo kakvog opravdanja odstranjena iz svih daljnjih pregovora u svezi novoga zakona.

''Kao koordinacija tražimo odgovor od osoba koje su zadužene za ovu vrstu problematike a isto tako tražimo odgovornost i ostavke radne skupine koju je imenovalo i postavilo Ministarstvo branitelja F BiH. Za svu eventualnu štetu i posljedice po Bosnu i Hercegovinu u potpunosti odgovornim smatramo radnu grupu i resorno Ministarstvo , jer koordinacija je bila krajnje konstruktivna u želji da se pitanje maloljetnih branitelja riješi dogovorom za stolom a ne putem sudova i ulice'', naveli su iz Koordinacije.

Kopirati
Drag cursor here to close