Otklonjene spekulacije

McGuffie: EU nije postavila rok za pisanu obvezu Predsjedništva BiH

Vijesti / Flash | 10. 02. 2015. u 15:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska unija nije postavila rok za okončanje procedure u vezi s pisanom obavezom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te su stoga spekulacije da je postavljen rok za 12. veljače netočne'', kazao je glasnogovornik Izaslanstva EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie.

Naglasio je da bi EU htjela da to bude što prije završeno, ali da institucionalni i politički akteri BiH trebaju odrediti najprikladniji datum za okončanje procesa navedenog u zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU iz decembra 2014. godine.

''Zahtjevi EU jasno su navedeni u zaključcima Vijeća iz prosinca 2014. godine: kad politički lideri potpišu pisanu obavezu i nakon toga je usvoji parlament BiH, EU će moći donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju'', istaknuo je McGuffie.

Dodao je da potvrda pisane obaveze od entitetskih parlamenata nije dio zahtjeva EU.

Podsjeća da postoje procedure i na strani EU u vezi s odlukom za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koje će biti pokrenute tek nakon usvajanja u parlamentu BiH.

''Uobičajene rigorozne procedure morat će biti ispoštovane kako bi BiH predala kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, kao i za eventualno razmatranje statusa zemlje kandidata'', naglasio je McGuffie.

Po njegovima riječima, iskustvo ostalih država u regiji koje imaju status zemlje kandidata može poslužiti kao opći vodič za funkcioniranje ovog procesa. Stoga, kaže, Izaslanstvo EU u BiH potcrtava "važnost rada na početnom planu za reforme koji će bh. vlasti praviti zajedno sa EU".

Također, Izaslanstvo EU pozdravila je izraze podrške političkih i institucionalnih lidera u BiH u vezi s pisanom obavezom Predsjedništva BiH, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close