Sudjeluje 119 tvrtki

Međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme

Vijesti / Flash | 10. 04. 2015. u 13:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treća po redu međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme 'Jadranska vojna zrakoplovna izložba i konferencije ASDA' održat će se od 22. do 24. travnja u Spaladium areni u Splitu, a očekuje se sudjelovanje više od 119 tvrtki među kojima je 73 inozemnih, te dolazak velikog broja stranih izaslanstava i visokih dužnosnika, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u splitskoj Lori.

Direktor Izložbe ASDA 2015., pukovnik Roman Mikulić, naglasio je gospodarski, vojni i vanjsko-politički značaj skupa, kojem je jedan od ciljeva međunarodna afirmacija hrvatskih vojnih proizvoda.

Naime, izvoz hrvatskih vojnih proizvoda na svjetskom tržištu posljednje je dvije godine porastao za čak 90 posto.

Hrvatska vojna industrija raspolaže s takvim kapacitetima s kojima može u cijelosti opremiti hrvatskog vojnika, rekao je pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak, dodavši da je velika stvar što Hrvatska ima takve mogućnosti.

"Hrvatskog vojnika možemo opremiti od glave do pete, što znači da ima kacigu, odoru, obuću, naoružanje, pušku, pištolj i sva zaštitna sredstva koja su mu potrebna. Velika je stvar da smo počeli remontirati složenije borbene sustave kao što su borbena oklopna vozila, brodovi i tenkovi", kazao je Koprivnjak.

U području dvojne namjene, civilno-vojne, jedna hrvatska tvrtka proizvodi vrlo dobre strojeve za razminiranje koji su poznati i u svijetu, dodao je.

Na upit novinara da komentira to što je Brodosplit izabran za izgradnju obalnih brodova, a što je dobra prilika i za plasman na inozemnim tržištima, pomoćnik ministra izrazio je uvjerenje da će taj proizvod biti dobar za hrvatske Oružane snage i dobra referenca za plasiranje na strana tržišta

Direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić naglasila je da je hrvatska vojna industrija 25. u svijetu i već afirmirana na međunarodnom tržištu, dodavši kako je izložba ASDA 2015. prilika za domaće proizvođače za prezenaciju svojih proizvoda brojnim stranim izaslanstvima.

"Izvoz hrvatskih vojnih proizvoda na svjetskom tržištu posljednje je dvije godine porastao za čak 90 posto i kreće se od 2014. godine do 200 milijuna dolara obzirom na vrijednost potpisanog ugovora s Ministarstvom obrane Iraka prošle godine, a koji je iznosio 114 milijuna dolara. Ove smo godine sa našim proizvođačima već bili na jednom sajmu u Abu Dhabiju, gdje su ostvareni spektakularni rezultati. Tvrtka Šestan-Busch je napravila veliki posao ugovorivši izradu preko 100.000 kaciga što je njihova cijela godišnja proizvodnja", kazala je Kesić Šapić.

Napomenula je kako su i druge tvrtke potpisivale ugovore, no s obzirom da se radi o vojnoj tajni nije mogla precizirati.

Među brojnim zemljama koje sudjeluju na izložbi su Sjedinjene Američke Države, Kanada, gotovo sve europske države, Brazil, Indija.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Predrag Stipanović najavio je i vojnu vježbu koja će se održati u moru ispred Lorom, a trebala bi trajati pola sata.

Međunarodna izložba „Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA“ će se u Spaladium areni održavati od 22. do 24. travnja, pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Organizator je tvrtka specijalizirana za sajamske priredbe te vrste, "TNT Production Inc." iz SAD-a. Potporu MORH-u pružaju ministarstva gospodarstva, vanjskih i europskih poslova, unutarnjih poslova, poduzetništva i obrta, te financija.

Izložba ASDA prvi put u Splitu je održana 2011. godine, potom 2013., a ovogodišnjom, trećim organizacijom uvrstila se u kalendar međunarodnih vojnih izložbi u svijetu.

Na njoj se hrvatskim proizvođačima vojne opreme pruža mogućnost za susret s potencijalnim klijentima iz cijelog svijeta, ali i susret s predstavnicima vodećih međunarodnih vojnih industrija.

Kopirati
Drag cursor here to close