U potrazi za hranom

Medvjedi nadomak Mostara, pitali smo lovce što učiniti

Vijesti / Flash | 23. 07. 2015. u 07:40 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Susreti čovjeka i medvjeda u pravilu su ne događaju jer je medvjed oprezna životinja koja najčešće bježi od čovjeka.

U rijetkim prilikama ipak se dogodi da se čovjek i medvjed susretnu što je i bio slučaj kada je čitateljica Bljeska spazila medvjedicu i dva mlada medvjeda u blizini Raške gore te o tom obavijestila našu redakciju.

Da ne trebate odlutati u medvjeđi brlog kako bi sreli ovu životinju, te da postoje godišnja razdoblja kad medvjed napušta svoje prirodno staništeU , potvrdili su nam i lovci iz lovačkog društva Jarebica.

''Medvjed napušta svoje područje u ovom razdoblju zbog potrage za hranom. Kada je sezona jagoda, medvjedi se spuštaju s okolnih planina te smo mi lovci upoznati kako su na području našeg lovišta uvijek prisutni u tom razdoblju, što je i slučaj u samu jesen kada dolaze u potrazi za kruškama, jabukama…'', govori za Bljesak.info lovac Željko Džidić.

Džidić ističe kako je na lovištu ''Čabulja'', koje obuhvaća administrativne granice gradskih područja Mostar - Jugozapad, Mostar - Zapad i Mostar – Jug, medvjed u migraciji te je, za razliku od nekih drugih dijelova u našoj zemlji, zaštićena životinja.

''Naše lovište nije prirodno stanište medvjeda ali u potrazi za hranom često znamo sresti medvjede koji, kao i sve druge životinje imaju strah od ljudi te nemaju potrebu za upoznavanjem'', govori nam ovaj lovac.

Da su medvjedi prisutni na našem području te da trebamo biti oprezni u prirodi potvrđuje i slučaj iz proteklog mjeseca kada je u okolici Drežnice, na željezničkoj pruzi, pronađeno tijelo mrtvog medvjeda, koji se, kako govore iz lovačkog društva Jarebica, također u potrazi za hranom, spuštao sa planine Čabulje. U Društvu govore kako medvjedi po prirodi nisu agresivni te da u slučaju bliskog susreta trebamo ostati smireni, ne privlačiti pažnju te se polagano povući natrag.



''Mi ne pamtimo niti jedan slučaj napada medvjeda na našem području, čak mislim da niti na području Bosne odavno nije zabilježen takav slučaj. Za čovjeka je najveća opasnost ako je u pitanju susret sa ženkom koja je s mladuncima te se nerijetko dogodi da dođe do pokušaja uspostave nekog kontakta'', govori Džidić i upozorava kako to ne treba raditi jer medvjedica instinktno reagira i brani svoje mlade.

Općenito vrijedi da će medvjed, ukoliko vas čuje, pobjeći od vas i prije nego što ga ugledate. Ako se međutim ipak susretnete s njim, ostanite mirni, mirnim glasom upozorite na svoju prisutnost i krenite polako dalje – u pravilu će se medvjed povući ako se ne osjeti ugroženim.

Još nekoliko važnih informacija i uputa:
- U većini slučajeva pri susretu čovjeka i medvjeda, medvjed će napustiti područje čak i prije nego što ga uočite.

- Često se dogodi da se medvjed osovi na stražnje noge kako bi provjerio okolinu. Ovaj stav ne iskazuje agresivnost.

- Ključno je da ukažete na svoje prisustvo mirnim glasom.

- Medvjedu se nikad ne približavajte, čak i ako se radi o mladuncu. Radije se maknite jer medvjedica nikad nije daleko.

- Medvjeda nikada ne hranite. Ostatke hrane i drugi organski otpad odlažite tako da bude nedostupan medvjedu jer će hranu ubrzo povezati s prisutnošću čovjeka što je jedan od glavnih razloga za stvaranje konflikata između čovjeka i medvjeda.
Kopirati
Drag cursor here to close