TIBiH

Mehanizmi za utvrđivanje korupcije na lokalnom nivou u BiH ne postoje

Vijesti / Flash | 20. 07. 2015. u 10:36 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) predstavio je danas u Sarajevu izvještaj o Procjeni sustava integriteta u jedinicama lokalne samouprave (LIS procjena) koji je rađen u okviru projekta "Jačanje integriteta i dobrog upravljanja za efikasniju provedbu Strategije za borbu protiv korupcije u BiH od lokalnog do državnog nivoa", a uz financijsku podršku Europske unije (EU).

Ovom prilikom predstavljeni su ključni nalazi LIS procjene za Gračanicu, Goražde, Novi Grad Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Teslić, Travnik, Visoko, Bijeljinu, Mostar i Brčko Distrikt.

Vršitelj dužnosti izvršnog direktora TIBiH Lejla Ibranović kazala je da je cilj istraživanja pružanje sveobuhvatne procjene sustava integriteta lokalne samouprave, odnosno ocjena postojanja i učinkovitost procedura i mehanizama za poticanje transparentnosti, odgovornosti i integriteta s ciljem suzbijanja korupcije na lokalnoj razini.

''Krajnji cilj procjene je utvrđivanje slabosti funkcioniranja lokalnog sustava te formuliranje preporuka za njihovo otklanjanje'', istaknula je Ibranović.

Napomenula je da je procjena rađena po uzoru na metodologiju koja je globalno testirana i razvijena od TI te da je prvi put u svijetu rađena sveobuhvatna studija koja je obuhvatila 10 jedinica lokalne samouprave.

Pojasnila je da se metodologija sastoji od 56 indikatora te da su podaci prikupljani korištenjem različitih metoda, s naglaskom na pregled važećeg zakonodavstva, dokumenata i javnih politika te putem intervjua s ključnim akterima u lokalnim zajednicama.

Ekspert za lokalnu samoupravu TIBiH Aleksandar Draganić predstavio je generalne zaključke studije po kojima lokalne samouprave uglavnom nemaju razvijene instrumente i kapacitete za borbu protiv korupcije, kao ni odgovarajuću podršku viših nivoa vlasti.

Osim toga, ističe, postoji i veliki nedostatak transparentnosti u nekim segmentima, kao i odgovornosti integriteta u vezi sistema u danoj jednici lokalne samouprave. Također, kako je rekao, trenutno uspostavljeni sistem revizije nije u skladu sa realnim potrebama jedinica lokalne samouprave, niti je zadovoljavajući sa aspekta svoje svrhe, što je posebno karakteristično za Federaciju BiH.

Osim navedenih, naglasio je i problem nedovoljnog kontinuiranog interesa lokalnih medija, organizacija civilnog društva te građanstva u širem smislu, za izgradnjom kvalitetnijeg sustava integriteta na lokalnom nivou.

Najavio je da će TIBiH u narednom razdoblju navedenih 10 jedinca informirati o njihovim slabim točkama i na što bi trebalo da obrate pozornost te da će raditi i na planovima integriteta na lokalnom nivou.

Istaknuo je da je provedena evaluacija pokazala da s planovi integriteta na lokalnom nivou jedna od najlošijih karika te da postoje samo jedna ili dvije jedinice lokalne samouprave u BiH koje imaju usvojen plan integriteta.

Zaključio je da mehanizmi za utvrđivanje korupcije na lokalnom nivou apsolutno ne postoje, jer se pitanju korupcije na lokalnom nivou posvećuje jako malo pažnje u odnosu na više razine vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close