Dogovor zemalja

Merkel i Renzi: Vratiti sve migrante koji nemaju pravo na azil u Europi

Vijesti / Flash | 01. 09. 2016. u 08:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski premijer Mateo Renzi i njemačka kancelarka Angela Merkel usuglasili su se da pojačaju napore kako bi migrante koji nemaju prava na azil u Europi poslali natrag u zemlje iz kojih potječu, javlja AFP.

"Svi mi u Europi moramo raditi na repatrijaciji onih koji nemaju prava da ostanu... Nezamislivo je da sve možemo primiti", rekao je jučer Renzi nakon sastanka sa Angelom Merkel u talijanskom gradu Maranelu.

U istom tonu, Merkel je rekla da ne mogu svi migranti ostati u Europi.

"I Italija ima isti problem, dakle imamo zajedničku agendu. Oni koji nemaju pravo ostati moraju biti vraćeni u zemlje iz kojih potječu", istaknula je njemačka kancelarka.

Ona je ukazala na sporazum koji su EU i Turska potpisali u ožujku, s ciljem da se zaustavi priljev migranata u Europu, kao primjer kako suradnja može pomoći da se zaustavi ilegalna migracija.

Dodala je da bi trebalo uvesti ekonomske poticaje kako bi oni koji planiraju emigrirati ostali u svojim zemljama.

"Važno je da postignemo dogovor sa zemljama iz kojih migranti potiču", rekla je Merkel, dajući kao primjer sporazum Italije, Francuske i Njemačke sa Malijem i Nigerom u cilju unapređenja ekonomskog rasta u subsaharskim zemljama.

Merkel je također u srijedu, prilikom posjete Italiji, izrazila žaljenje zbog smrti 292 ljudi u zemljotresu koji je proteklog tjedna pogodio središnju Italiju, rekavši da je Njemačka spremna pomoći u obnovi Italije.

Kopirati
Drag cursor here to close