Primjetan napredak

Merkel u Tirani: Želimo zapadni Balkan u EU

Vijesti / Flash | 08. 07. 2015. u 15:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zemlje Zapadnog Balkana želimo u Europskoj uniji (EU) i u tom smislu je primjetan napredak u ispunjavanju standarda'', poručila je tijekom posjete Tirani njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi Anadolu Agency (AA).

Albanski premijer Edi Rama je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Merkel u Tirani u ime svoje države izrazio zahvalnost njemačkoj kancelarki na posjeti i podršci koju pruža Albaniji u procesu eurointegracija.

On je istaknuo da je od velikog značaja zanimanje koje njemačka kancelarka Angela Merkel pokazuje za regiju, kao i njeno mišljenje imajući u vidu sa kakvim se izazovima suočava i unutar Europske unije, poput grčke krize, problema ilegalnih migranata, terorističkih prijetnji te odnosa EU i Rusije.

“Njemačka kancelarka pokazuje veliko razumijevanje o važnosti naše regije u geopolitičkim pitanjima. Važno je to što kancelarka razumije naše napore i poteškoće na putu ka europskoj demokratiji”, kazao je Rama.

Također je istaknuo da je njemačka kancelarka upravo ta koja je učinila mnogo na unaprijeđenju dijaloga među liderima zemalja regije, koja je organizirala sastanke i u svojoj zemlji, dajući zeleno svjetlo razvoju i suradnji u regiji, i ne dopustivši joj da postane taoc prošlosti.

On je dodao da nitko osim nas ne može provesti reforme da bi postao punopravnim članom EU, ali da i “Europa mora uraditi svoj dio”.

Rama je ponovio da Balkan treba Europu, koliko i ona treba Balkan, kazavši kako je to zajednička potreba, kao projekt mira i zajedničke dobrobiti.

“Ne postoji normalno mišljenje unutar EU koje bi željelo ostaviti Balkan bez Europe. Ako izgubimo Europu, to će biti loše za sve”, izjavio je Rama.

S druge strane, Angela Merkel je izjavila da Njemačka podržava ulazak Albanije u Europsku uniju. Ona je istaknula da ta zemlja ima priliku iskoristiti najbolja iskustva zemalja članica EU u njihovoj borbi protiv korupcije i kriminala.

“Određujemo rokove. Ono što nas ubrzava je ispunjenje standarda. Treba osmisliti plan mjera, radnji, postoje određeni prioriteti koje određuje Europska komisija.

Spomenut ću reforme u pravosuđu. Primjetan je napredak ali ima još puno za učiniti. Znam da mnogo zemalja očekuje da se ovaj process pomakne prema naprijed, ali mi ne usporavamo umjetnim putem. Želimo članstvo zemalja Zapadnog Balkana”, izjavila je Merkel.

Programom jednodnevne službene posjete Albaniji, planiran je i susret njemačke kancelarke sa albanskim šefom države Bujarom Nishanijem.

Merkel će u okviru posjete Tirani sa Ramom sudjelovati na završnoj sjednici njemačko-albanske poslovne konferencije, sa fokusom na ekonomske i političke perspektive suradnje između dviju zemalja.

Pred dolazak njemačke kancelarke Okružna policija Albanije je u glavnom gradu Tirani poduzela visoke mjere sigurnosti. Brojne ulice će biti zatvorene, a bit će angažiran veliki broj policajaca.

U večernjim satima, Merkel će svoju balkansku turneju nastaviti u Beogradu.

Kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel boravit će 9. srpnja u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Kako je predviđeno protokolom, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić će, uz najviše državne i vojne počasti, dočekati kancelarku Merkel nakon čega će uslijediti sastanak izaslanstava BiH i SR Njemačke.

Predviđen je i radni ručak kancelarke Merkel s članovima Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close