Grubo kršenje ugovora

Milanović: Hrvatska izlazi iz arbitraže

Vijesti / Flash | 27. 07. 2015. u 11:17 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Hrvatska izlazi iz arbitraže, ovakav sporazum moramo raskinuti. Očekujem veliku podršku - jedoglasnu', poručio je hrvatski premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare.

'Svi mislimo isto', kazao je premijer nakon što je s predsjednicima zastupničkih klubova parlamentarnih stranaka razgovarao o postizanju konsenzusa o sudbini arbitraže. Sastanku u Banskim dvorima odazvali su se svi klubovi stranaka osim nezavisnih Damira Kajina i Ivana Grubišića.

"Ovo je neizdrživo, moramo van', rekao je Milanović te dodao kako je došlo do grubog kršenja odredbi ugovora  - greške u postupku koja postupak poništava.

Milanović je kazao i kako ne vjeruje da će to loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose. Nije želio komentirati treba li slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec podnijeti ostavku.

Tvrdnje slovenskog premijera Mire Cerara da Hrvatska ne može sama raskinuti sporazum premijer je kratko kazao: 'Može i hoće!' te dodao kako se 'ovako nešto nikada nije dogodilo u povijesti Arbitražnog suda'.

Sabor bi o Vladinu prijedlogu izlaska iz arbitraže trebao raspravljati na izvanrednom zasjedanju u srijedu. Prijedlog mora poduprijeti najmanje 101 zastupnik. Arbitražnom sudu u međuvremenu su poslani svi materijali. U Banskim dvorima odgovor na podnesak očekuju prije izvanredne sjednice Sabora. Predsjednica države još nije odlučila hoće li sudjelovati na toj sjednici.

A zbog skandala u arbitražnom postupku o granici s Hrvatskom - slovenski šef diplomacije spreman je podnijeti ostavku. Tako je reagirao na prozivanje oporbenog čelnika Janeza Janše. Karl Erjavec je prvi slovenski dužnosnik koji je posredno priznao da su snimke spornog razgovora Sekolca i Drenik, koje su objavili hrvatski mediji, autentične.

Skandal je izbio u srijedu nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audio-zapis koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Prema audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik - arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

Kopirati
Drag cursor here to close