Sirija

Militanti Islamske države napali grad na granici s Turskom

Vijesti / Flash | 11. 03. 2015. u 12:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Militanti Islamske države pokrenuli su ofanzivu na većinski kurdski grad na sirijsko-turskoj granici, priopćili su kurdski dužnosnik i aktivistička grupa u srijedu. Krajnji cilj kampanje militanata je Ras al-Ayn, grad s pedesetak tisuća stanovnika, na graničnom prijelazu s Turskom, iako su borbe sada limitirane na okolno područje, prenosi AP.

Glasnogovornik stranke Kurdska demokratska unija Nawaf Khalil opisao je napad Islamske države kao "snažan i širokog obima".

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, priopćila je da su borbe usmjerene na poljoprivredna zemljišta zapadno i južno od Ras al-Ayna. Militanti Islamske države zauzeli su tijekom noći selo Tal Ghanzeer, tridesetak kilometara zapadno od Ras al-Ayna, priopćio je direktor Opservatorije Rami Abdurrahman.

''Više od 1.000 boraca Islamske države učestvuje u napadu. To je velika brojka'', kazao je on. Ofanziva Islamske države podsjetnik je na neuspjeli napad militantne grupe na većinski kurdski pogranični grad Kobani. Kurdski borci podržani zračnim udarima koalicije pod američkim vodstvom odvratili su napad Islamske države u siječnju nakon četiri mjeseca borbi koje su ostavile Kobani u ruševinama.

Kopirati
Drag cursor here to close