Istraživanje

Ministar obustavio isplatu naknada za rad u komisijama, MUP protiv njega pokrenuo istragu

Vijesti / Flash | 05. 01. 2015. u 13:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava policije MUP-a HNŽ-a provodi kriminalističku istragu protiv ministra financija HNŽ-a Samira Hadžihusejnovića, doznaje Dnevni list.

Naime, 29. prosinca 2014. godine Sektor kriminalističke policije uputio je dopis ministru Hadžihusejnoviću u kojem ga izvještava da se protiv njega vodi istraga vezano za neisplaćivanje naknada za rad u komisijama i drugim vladinim tijelima, odnosno zbog obustavljanja isplata tih naknada.

"S tim u vezi potrebno je da se očitujete zbog čega ste obustavili isplatu naknada za rad u komisija i vladinih tijela utemeljenih u ovom ministarstvu za razdoblje 2013. i 2014. godine. S obzirom da smo vezani rokom od Tužiteljstva HNŽ-a, molimo za žurnost u postupanju", piše u dopisu upućenom ministru Hadžihusejnoviću.

Ministarstvo financija odmah je uputilo odgovor iz kojeg se iščitava da je Hadžihusejnović radio sukladno zakonu.

"Prilikom obavljanja svakodnevnih poslova i aktivnosti Ministarstvo financija je obvezno poštivati čitav niz zakonskih i podzakonskih propisa iz oblasti financijskog poslovanja, a među najprioritetnije spominjemo Zakon o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine, Zakon o trezoru, uredbu o računovodstvu proračuna u Federaciji Bosne i Hercegovine i niz drugih zakonskih i podzakonskih akata.

Zakonom o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine (Sl. novine FBiH, br: 102/13) u članu 5. stav 2., članu 6. stav 2. i 4., članu 8. i članu 42. je propisano na koji način se mogu stvarati obveze koje imaju implikacije na proračun što u predmetnom slučaju nije ispoštovano.

Također, ovom prilikom želimo istaknuti i odredbe člana 105. ranije spomenutog Zakona o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim je definirano da “u slučaju da su odredbe drugih zakona i propisa u suprotnosti s ovim zakonom, primjenjivat će se ovaj zakon”.

Osim ranije spomenutog ovom prilikom želimo istaknuti da je poslovnikom o radu Vlade HNŽ-a (Sl. novine HNŽ-a, broj: 8/04, 1/05) propisano da za sve akte koji imaju za posljedicu izdvajanja iz proračuna HNŽ-a treba biti osigurano mišljenje Ministarstva financija što u predmetnom slučaju nije ispoštovano.

Dana 11. prosinca 2013. godine pod brojem 04-01-51-3456/13 je na adrese svih proračunskih korisnika dostavljen akt Ministra financija kojim se upozorava na enormno povećanje isplata za rad u komisijama i da se zbog toga obustavljaju daljnje isplate do donošenja konačne odluke Vlade HNŽ-a i kojim će se utvrditi spomenuto s čime se Vlada HNŽ-a na izvjestan način i složila te je svojim zaključkom broj: 01-1-02-592/14 zadužila resorna ministarstva da se sačini novi prijedlog odluke o utvrđivanju naknada za rad u radnim tijelima što do danas nije još uvijek izvršeno.

I pored ranije iznesenog, Ministarstvo financija je vršilo uredno zaprimanje i evidentiranje naloga koji se odnose na spomenute isplate za rad u komisijama, a isplata nije vršena iz razloga ranije spomenutih u predmetnom aktu, navedeno je u odgovoru Ministarstva financija HNŽ-a, koji potpisuje resorni ministar Samir Hadžihusejnović.

Podsjetimo, sredinom prosinca 2013. zbog enormnog povećanja zahtjeva za isplatu naknada za rad u komisijama ministar financija HNŽ-a Samir Hadžihusejnović je u dogovoru s premijerom HNŽ-a Denisom Lasićem obustavio isplate.

Prema njihovoj odluci, tada su zabranjena sve češća putovanja na edukacije i seminare te nepotrebno uzimanje dnevnica, pogotovo u školama i sudovima gdje se u te svrhe znali potrošiti od 1000 pa čak do 7000 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close