Ekstremizam

Ministar sigurnosti: Teroristički napad u BiH je realan i moguć

Vijesti / Flash | 10. 08. 2016. u 17:11 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorio je u Mostaru kako postoji realna mogućnost da se u BiH ponovno dogodi teroristički napad.

"Najveći izazovi kolji trenutno opterećuju cjelokupnu klimu u BiH su radikalizam i nasilni ekstremizam iz kojeg su proizašla različita teroristička djela koja su se dogodila u BiH", rekao je Mektić na promociji nove generacije kadeta granične policije u Mostaru.

"Smatram da postoji realna mogućnost da se ona i ponove", dodao je komentirajući ponovno pokretanje islamističkog portala 'Vijesti ummeta' koji je veličao terorističke napade Islamske države diljem Europe, prenosi Hina.

Mektić nije pojasnio imaju li vlasti konkretne informacije o mogućim napadima.

Najteži teroristički napadi u posljednjih nekoliko godina u BiH bili su oni na vojnike nedaleko Sarajeva, na policijsku postaju u Zvorniku, podmetanje bombe u Bugojnu i napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Najveći broj islamista povezan je sa selefijskim pokretom čiji su pripadnici masovno odlazili u Siriju i Irak.

Prema ranijim podacima sigurnosnih službi, na području Sirije i Iraka bilo je oko 300 državljana BiH, a oko 120 ih se još uvijek napazi na teritoriju pod kontrolom IS-a i bliskih terorističkih skupina.

Podsjetimo, vodeći čovjek Krav Mage Hrvatska i jedan od vodećih stručnjaka za sigurnost i terorizam u Hrvatskoj, Marijan Škiljić za Bljesak.info je rekao kako je u BiH najbolja prevencija protiv terorizma senzibiliziranje javnosti i koordinacija sigurnosnih službi. .

'''Pojedinačni napadi su uvijek mogući i u BiH i u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta. Prvenstveno je važno senzibilirati javnost o tom problemu, točnije da im se predoči opasnost na ispravan način. Ne iz političkog kuta, nego da se na racionalan način protumači ljudima što je stvarna opasnost, a što je prenapuhana opasnost koja možda odgovara nekoj političkoj opciji. A druga iznimno važna stvar je koordinacija sigurnosnih službi'', kaže Škiljić dodajući da nijedna služba sama po sebi nije dovoljno jaka nositi se s ovim problemom.

''Koordinacijom sigurnosnih službi u principu dobivaju se jako dobri rezultati. Kada se umreže sigurnosne službe veći broj organizacija se otkrije, a samim time smanjuje se i broj napada.'', kaže Škiljić, navodeći kako će se službe realno još dugo godina boriti s ovim problemom.

Kopirati
Drag cursor here to close