Isprika

Ministar stavio ruku na zadnjicu novinarke

Vijesti / Flash | 11. 05. 2016. u 09:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski ministar financija Michel Sapin priznao je u srijedu da se ponašao na neprimjeren način prema novinarki, nekoliko dana nakon što je seksualni skandal prinudio na ostavku potpredsjednika donjeg doma parlamenta.

Sapin je izjavio da žali zbog onoga što je učinio ali je inzistirao da to ne treba "pogrešno protumačiti kao uznemiravanje ili seksualno zlostavljanje".

''Tijekom posjete Davosu u siječnju 2015., u okruženju dvadesetak ljudi, dao sam komentare novinarki o njezinom odijevanju i stavio sam ruku na njezinu zadnjicu'', navodi Sapin u izjavi u kojoj djelomično negira ono što su francuski novinari pisali u nedavno objavljenoj knjizi o tome što se događalo na Svjetskom ekonomskom forumu.

''Nije bilo agresivne ili seksualne namjere u mom ponašanju ali sama činjenica da je ta osoba bila šokirana pokazuje da su te riječi i ta gesta bili neprimjereni i žalim zbog toga'', navodi on u izjavi poslanoj Reutersu u srijedu.

Sapin, jedan od najbližih suradnika francuskog socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea, izjavio je da je novinarka odmah zatražila da razgovara s njim i da joj je on uputio ispriku.

Stotine francuskih političarki u utorak su osudile seksualna uznemiravanja u strukturama vlasti i, kako su ga nazvale, "zavjet šutnje u mafijaškom stilu" koji omogućuje da ona prođu nekažnjeno, dan nakon što je zastupnik Denis Baupin odstupio s položaja potpredsjednika Francuske narodne skupštine nakon što je optužen za seksualno uznemiravanje. Baupin negira da je učinio bilo što protuzakonito.

Sapin navodi da "u trenutnim okolnostima" osjeća potrebu da objavi izjavu za javnost.

Prije pet godina kada je seksualni skandal prinudio Francuza Dominique Strauss-Kahna da odstupi s položaja čelnika MMF-a, to je izazvalo debatu unutar Francuske o seksualnim zlostavljanjima koja ostanu neprijavljena ili neprimijećena u gornjim ešalonima vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close