Ulyukaev

Ministar uhićen dok je uzimao dva milijuna dolara mita

Vijesti / Flash | 15. 11. 2016. u 08:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ministar za ekonomski razvoj Alexey Ulyukaev uhićen je zbog optužbi da je primio mito od dva milijuna dolara, objavila je danas ruska policija.

Kako se navodi, Ulyukaeva su u ponedejljak navečer uhitili pripadnici Federalne istražne službe nakon što su ga uhvatili na djelu dok je primao dva milijuna dolara kako bi omogućio državnom naftnom gigantu Rosneftu da sudjeluje na tenderu za prodaju svojih dionica u drugoj naftnoj kompaniji.

Vlada Rusije ponudila je 50,1 posto svojih akcija u kompaniji Bashneft na prodaju ranije ove godine, ali je tender odložen u kolovozu zbog protivljenja proliberalnih ministara, među kojima i Ulyukaeva, koji su tvrdili da državna kompanija ne smije sudjelovati u privatizaciji, prenijela je Beta.

Rosneft je, međutim, pobijedio na tenderu prošlog mjeseca, ponudivši pet milijuna dolara za dionice Bashnefta. Glasnogovornik Kremlja Dmitriy Peskov rekao je za agenciju RIA Novosti da je predsjednik Vladimir Putin upoznat s uhićenjem Ulyukaeva, ali nije naveo hoće taj slučaj utjecati na realizaciju ugovora o prodaji.

S druge strane, glasnogovornik Rosnefta Mikhail Leontyev, rekao je da uhićenje Ulyukaeva neće ugroziti ugovor i da nema sumnji u njegovu zakonitost.

Ulyukaev koji je 2013. godine postao ministar za ekonomski razvoj, poznat je kao predvodnik liberalnog dijela ruske vlade, a prije otkrivanja afere protivio se sudjelovanju Rosnefta u procesu privatizacije druge kompanije.

Kopirati
Drag cursor here to close