TIBiH

Ministarstvo trgovine i turizma RS-a odbija postupiti po sudskoj presudi

Vijesti / Flash | 14. 04. 2016. u 11:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) zatražio je od Okružnog suda u Banjoj Luci da izda prekršajni nalog protiv Ministarstva trgovine i turizma RS-a i odgovorne osobe zbog nepostupanja po presudi vezanoj za odbijanje Ministarstva da dostavi TI BiH ugovor o privatizaciji Robne kuće "Boska“.

Prije više od godinu dana TI BiH je dobio upravni spor protiv Ministarstva trgovine i turizma RS koje je odbilo dostaviti ugovor o privatizaciji Robne kuće "Boska“.

''Okružni sud u Banjoj Luci je na osnovu tužbe TI BiH donio presudu u kojoj se ukazuje na to da je Ministarstvo prekršilo Zakon o slobodi pristupa informacijama, te da nije proveden test javnog interesa, tj. da se nezakonito krije sporni ugovor i da se ne radi o povjerljivim informacijama. U presudi je sud naložio Ministarstvu da ponovo postupi po zahtjevu TI BiH, poštujući sve zakonske procedure'', podsjeća se u priopćenju TI BiH.

Nakon ove presude se u javnosti pojavila informacija da je ugovor nestao, a to je, navedeno je, prepoznato kao pokušaj Ministarstva da ne postupa po presudi suda i nastavi sa sakrivanjem informacija o kontraverznoj privatizaciji.

''Iako je Ministarstvo tvrdilo da posjeduje kopije ugovora, nikada nije objavilo isti, niti postupilo po sudskoj presudi, nastavljajući sa praksom prikrivanja informacija. Protiv glavnih aktera ove privatizacije su se u Srbiji vodili postupci za organizirani kriminal i korupciju, što dodatno naglašava važnost objavljivanja ovog ugovora od nadležnih institucija u RS, a prikrivanje informacija pojačava sumnje u regularnost samog ugovora'', navodi TiBiH.

Smatraju da se praksa institucija da uporno skrivaju dokumente od velikog javnog značaja, čak i nakon sudskih odluka koje nalažu njihovo objavljivanje, mora prekinuti.

Zbog toga je TI BiH zatražio od Okružnog suda u Banjoj Luci da izda prekršajni nalog protiv Ministarstva i odgovorne osobe, kako bi cijeli ugovor konačno postao dostupan javnosti, te kako bi se uspostavila odgovornost za nepoštivanje sudskih odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close