jezik urezati na čelu

Ministru prijetili smrću zbog bosanskog jezika

Vijesti / Flash | 08. 09. 2015. u 08:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministru prosvjete i kulture Republike Srpske Dani Maleševiću upućene su jučer oko 10.45 sati putem telefona prijetnje smrću, tvrde iz resornog entitetskog ministarstva.

''Za sada nepoznata osoba pozvala je u Ured ministra vrijeđajući ministra Maleševića i zaposlene u Uredu po nacionalnoj i vjerskoj osnovi nazvavši ministra 'četničkim podvojvodom' i prijeteći da će mu 'bosanski jezik urezati na čelu', kao i da će 'biti zaklani i rakomadani'',, stoji u današnjem priopćenju Ministarstva prosvjete RS.

Kao razlog za ovakve prijetnje, kako se navodi, nepoznata osoba navela je bojkot nastave bošnjačkih učenika, koji stoji u priopćenju, ne pristaju na Ustavnu odrednicu ''jezik bošnjačkog naroda''.

O svemu je obaviješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Naime, Malešević je nedavno izjavio kako je u Ustavu Republike Srpske definirano da Bošnjaci u Srpskoj govore jezikom bošnjačkog naroda.

"Taj jezik bošnjačkog naroda oni zovu bosanski. Prema pravilima tvorbe u Srpskom jeziku, moguće je izvesti samo bošnjački narod – bošnjački jezik, a nikako bosanski jezik", rekao je Malešević.

Ranije je rekao kako je roditeljima i djeci u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši, u Konjević-Polju kod Bratunca te Kotorskom kod Doboja, gdje ni ovog 1. rujna nije počela nastava zbog bojkota, nudio ono što piše u Ustavu RS-.

''Nisam izmišljao nove nazive i ne stoje napadi na mene po toj osnovi'', ustvrdio je Malešević u izjavi novinarima u Banja Luci rekavši kako se nada da će se naći rješenje za ovaj višegodišnji problem.

''Problem postoji, nisam bježao od razgovora, tražio sam rješenje'', naveo je Malešević.

Kopirati
Drag cursor here to close