Pravda,sloboda,sigurnost

Miščević: Očekujem prepreke, ali Hrvatska se obvezala da nas neće blokirati

Vijesti / Flash | 06. 02. 2015. u 14:07 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voditeljica Pregovaračkog tima Srbije u pregovorima s EU Tanja Miščević, komentirajući izjavu premijera Hrvatske da Srbija ne može u EU sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji, izjavila je kako očekuje brojne prepreke na europskom putu, ali je podsjetila da se Hrvatska obvezala kako neće blokirati svoje susjede u priključenju.

Ona je novinarima nakon sastanka Radne skupine o Poglavlju 24 (Pravda, sloboda, sigurnost) rekla da se Hrvatska na to obvezala sporazumom o pristupanju EU.

"Zaista smatram da će tako i biti, da Hrvatska neće uvjetovati u tom smislu, već pomagati Srbiju u daljnjem procesu", poručila je Miščević, prenosi Tanjug.

Na pitanje očekuje li na putu europskih integracija prepreke i uvjetovanja, kao što to najavljuje Hrvatska, Miščević je odgovorila da nema sumnju da će biti puno uvjeta od strane država članica.

"Naglašavam da uvjeti i uvjetovanje može postojati samo u odnosu na ono što se naziva tvrdo pravo EU. EU se ne bavi ratnim zločinima, to posuđuje iz međunarodnog javnog prava, gdje postoje različite prakse i procedure, ali i samo međunarodno javno pravo nije tvrdo pravo kao takvo ", objasnila je Miščević.

Upitana znači li to da će Srbija morati mijenja svoje zakonodavstvo, jer na tome inzistira Hrvatska Miščević je odgovorila kako je političko uvjetovanje druga stvar

"... Nema ulaska u EU dok svaka od 28 država ne kaže: 'Ovo je sada potpuno u redu'. Ali tehnički proces uvjetovanja pravom je nešto potpuno drugo", kazala je Mišćević.

Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović izjavio je jučer da Srbija sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske ne može ući u Europsku uniju i Hrvatska to neće dopustiti.

"Srbija će morati povući taj zakon", rekao je Milanović, navodeći da Hrvatska nema takav zakon u odnosu na druge države niti na Srbiju i da EU funkcionira po određenim pravilima u području pravosudne suradnje i zajedničkog naloga za uhićenje.

Kopirati
Drag cursor here to close