S ovakvim zakonom

Mogu li se više ikada u BiH održati pravedni izbori?!

Vijesti / Flash | 28. 12. 2016. u 13:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je danas da su koraci koje je BiH napravila na europskom putu pozitivni događaji iz ove godine, ali tvrdi da će se tek sada pokazati (ne)funkcionalnost Mehanizma koordinacije kada se bude trebalo odgovoriti na oko 3.500 pitanja iz Upitnika Europske komisije.

Na pres-konferenciji na kojoj je sumirao događaje iz godine na izmaku, utvrdio je da će Mehanizam koordinacije, tijelo uspostavljeno kako bi BiH usuglašenim stavovima nastupala prema EU, biti zapravo tijelo koje će služiti za blokade budući da će svi nivoi vlasti imati mogućnost da blokiraju daljnji europski put zemlje.

Za 2016. godinu kazao je da je to bila godina stalnih političkih sukoba u kojoj je zabilježena najduža blokada rada Federalnog parlamenta, godina u kojoj aktualne vlasti nisu učinile mnogo kako bi se poboljšao životni standard građana, a naročito onih najugroženijih, ali ni umirovljenika niti mladih ljudi.

BiH - mlađi brat s posebnim potrebama

Uz izražavanje bojazni da se ništa značajno na bolje neće promijeniti ni u nadolazećoj godini, Nikšić tvrdi da će aktualna vlast u 2017. godini nastaviti prodavati državnu imovinu, a kao dokaz za to naveo je zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od oko milijardu KM kada su se obvezali na prodaju državne imovine.

''U 2017. godini zemlje regije trebale bi se prestati prema BiH ponašati kao prema mlađem bratu s posebnim potrebama o kojem oni trebaju brinuti'', kazao je danas Nikšić i pozvao lidere u BiH i regiji da se počnu ponašati u skladu s principima dobrosusjedskih odnosa.

Podsjećajući da su ove godine održani lokalni izbori u kojima je zabilježen slučaj Stolac, ali i izostanak izbora u Mostaru, naglasio je da se postavlja pitanje mogu li se s ovakvim Izbornim zakonom ikada više u BiH održati pravedni izbori što će i biti izazov za lidere BiH ako se uhvate u koštac s izmjenama izbornog zakonodavstva.

Iako kaže da će 2016. godina ostati zapamćena i po činjenici da je ove godine donesena osuđujuća presuda Radovanu Karadžiću za zlodjela počinjena u proteklom ratu uključujući i Srebrenicu, ove godine taj grad dobio je načelnika koji ne priznaje da se u njemu dogodio najveći genocid u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Ugrožen Ustavni poredak

Također, kao još jednu negativnu stvar naveo je da se ove godine dogodio neustavni referendum u Republici Srpskoj kada je, mišljenja je Nikšić, na najočitiji način ugrožen ustavni poredak BiH u poslijeratnoj državi.

Uz isticanje da je SDP jedina stranka u kojoj svaki član bira predsjednika i rukovodstvo stranke, najavio je da će se daljnja demokratizacija partije nastaviti i u narednoj godini te da će oni pokazati kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj da je SDP istinska alternativa aktualnoj vlasti.

Lider opozicionog SDP-a Nermin Nikšić na kraju je najavio i da će ta stranka nastaviti borbu protiv etničkih i teritorijalnih, ali i bilo kakvih drugih podjela.

Kopirati
Drag cursor here to close