Dokumentarni film

Mostar - 20 godina nakon Daytona

Vijesti / Flash | 26. 12. 2015. u 18:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je 21. studenog 1995. godine utemeljen i parafiran u Daytonu, u saveznoj američkoj državi Ohio, Daytonski mirovni sporazum službeno je potpisan na Elizejskim poljima u Parizu, 14. prosinca 1995. godine, prije punih 20 godina.

Poseban aneks Mirovnog sporazuma tiče se, između ostalog, i Grada Mostara. Daytonskim, odnosno Pariškim mirovnim sporazumom, definitivno je ustanovljena politička budućnost Mostara nakon što je, pred licem cijele međunarodne zajednice i uz pristanak i potpise svih zaraćenih strana, ovaj grad definiran kao cjelovit i jedinstven, sa teritorijem kakav je imao prije rata 1991. godine, te sa zajedničkom gradskom administracijom a organiziran kroz šest multietničkih općina.

Sporazumom je planiran i omogućen povratak svih građana Mostara na njihove prijeratne adrese, uz punu zaštitu njihove sigurnosti i zaštite imovine kroz funkcioniranje zajedničke policije i organa sigurnosti.

U dokumentarnoj reportaži o tim događajima, pod naslovom ''Mostar - 20 godina nakon Daytona'', TV1 dokumentaristički podsjeća na to burno vrijeme u gradu Mostaru, podsjeća na izjave lokalnih aktera tih događaja te predstavnika međunarodne zajednice.

U fokusu reportaže je i analiza šta se od tih vremena realiziralo u gradu te zbog čega je i danas Mostar na čekanju boljih rješenja koje će ovom gradu i njegovim građanima pomoći da žive bolje i prosperitetnije.

Kopirati
Drag cursor here to close