Slipčići

Mostar: Inspekcija Mamiću zapečatila trafostanicu i zatvorila gradilište

Nakon Zvirovića i Međina, Mamić je izgradio i solarno postrojenje u Slipčićima kod Mostara, dok je u pripremi papirologija za još jednu solarnu elektranu na Vionici pokraj Čitluka.
Vijesti / Flash | 07. 08. 2024. u 23:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građevinski županijski inspektor zapečatio je ilegalnu trafostanicu te zatvorio gradilište na Slipčićima kod Mostara, izgrađenu u sklopu solarnih postrojenja Zdravka Mamića.

Time je, nakon one na Međinama, zapečaćena još jedna trafostanica. Na obje lokacije jedan od glavnih investitora je nekadašnji prvi čovjek GNK Dinama, piše Hercegovina.info.

Nakon Zvirovića i Međina, Mamić je izgradio i solarno postrojenje u Slipčićima kod Mostara, dok je u pripremi papirologija za još jednu solarnu elektranu na Vionici pokraj Čitluka.

Ilegalna trafostanica izgrađena je u sklopu solarnog postrojenja investitora Plavo Sunce d.o.o. Čitluk, a koncesija za gradnju solarnog postrojenja na Slipčićima koja glasi na firmu Ecco Solar Energy d.o.o. Čitluk.

Izdavanje dozvola za gradnju trafostanica za solarna postrojenja uopće nije u nadležnosti općina, već ovisno o kapacitetu, na razini županije ili Federacije.

Svaki idejni projekt za fotonaponsku elektranu mora sadržavati i popis pripadajuće infrastrukture koja podržava rad elektrane, te ucrtane lokacije trafostanica, priključnih trasa i način priključenja na mrežu.

Da bi se trafostanica iz idejnog projekta bilo koje od fotonaponskih elektrana u HNŽ mogla izgraditi, a zatim i pustiti u rad, nužno je da ova županija usvoji novi prostorni plan u kojem bi one bile ucrtane.

S obzirom na to da Hercegovačko-neretvanska županija još nije usvojila prostorni plan za elektroenergetska postrojenja, mnogi investitori su se upustili u ilegalnu gradnju trafostanica. Ono što je sigurno je da dozvole za građenje istih nisu mogli dobiti ni na koji način. Isto kao što nisu mogli dobiti ni odobrenje za priključenje na mrežu od strane Elektroprijenosa, piše Hercegovina.info.

To nije prva Mamićeva trafostanica koja je zapečaćena, budući da je takvu sudbinu doživjela i ona na Međinama. Bujica s gradilišta te solarne elektrane je u studenome 2023. godine mještanima nanijela štetu od 10.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close