Gdje je?

Mostar: Obitelji nestalih nemaju nikakve nacionalne ili političke granice

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je kako se ovo pitanje tiče svakog čovjeka, te da ne raspolaže s podatkom koliko je osoba nestalo na području Mostara.
Vijesti / Flash | 30. 08. 2021. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simboličnim bacanjem ruža sa Starog mosta u Mostaru danas u podne obilježen je Međunarodni dan nestalih.

Članovi Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, članovi udruga obitelji nestalih osoba, kao i drugi gosti manifestacije nakon bacanja ruža okupili su na Španjolskom trgu gdje je postavljena izložba "Gdje je?".

Video: U Mostaru obilježen Međunarodni dan nestalih

''Mi u BiH tražimo 7600 nestalih osoba, a  u regiji taj broj jeste 12 tisuća osoba. To su neispričane priče i sudbine, te molim i apeliram na sve razine vlasti i institucija da nam pomognu kako bi ovaj proces priveli kraju'', rekao je Nikola Perišić, predsjedatelj Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH.

Perišić je dodao kako je preko 20 tisuća nestalih osoba pronađeno u proteklom vremenu, što bi reklo da je pronađeno preko 70 posto nestalih u BiH, što je svojevrsni uspjeh.

Foto: Bljesak.info / Međunarodni dan nestalih

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je kako se ovo pitanje tiče svakog čovjeka, te da ne raspolaže s podatkom koliko je osoba nestalo na području Mostara.

''Danas sam jako tužan kad vidim ovaj popis. Prošlo je 25 godina od rata a mi ne znamo za sudbine ovolikog broja ljudi i to je sramota za sve nas. Grad može pomoći na način da osvijestimo sve ovo i da pomognemo u traženju nestalih, da danas ovdje nismo svi u crnom'', rekao je Kordić

Prisutnima su se obratili šef izaslanstva Međunarodnog odbora Crvenog križa u BiH Elmir Camić.

''Mi već godinama obilježavamo ovaj dan pod sloganom 'Gdje je?'. Ovu godinu smo bez oklijevanja podržali ideju Savjetodavnog odbora instituta za nestale osobe za zajedničko obilježavanje udruženja obitelj iz cijele BiH. To je jedan veliki iskorak jer potrebe i prava obitelji nestalih nemaju nikakve nacionalne ili političke granice. To možete vidjeti i na ovoj izložbi koja sadrži imena i prezimena svih osoba koje se i dan danas vode kao  nestale. Iza svakog od njih stoji jedan život, priča, obitelj koja ne zna što se dogodilo s njihovim najmilijima'', rekao je Camić.

Istaknuo je kako domaće vlasti moraju povećati svoje napore kako bi obitelji pronašli svoje najmilije.

Foto: Bljesak.info / Međunarodni dan nestalih
Kopirati
Drag cursor here to close