Apel čitatelja

Mostar: Optužbe zbog održavanja političkih aktivnosti u školi

Čitatelji ističu kako takvo postupanje izravno krši zakonske odredbe koje jasno zabranjuju političke aktivnosti unutar škola i korištenje školskih prostora u te svrhe.
Vijesti / Flash | 03. 06. 2024. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitatelji portala Bljesak.info poslali su otvoreno pismo kojim ukazuju na ozbiljan problem koji se, kako navode, ponavlja u posljednjih nekoliko godina.

Naime, navode kako je rukovodstvo Javne ustanove Osnovne škole Gnojnice dozvolilo održavanje političkih skupova, stranačkih izbornih skupština, unutar školskih prostorija, što je u suprotnosti s Zakonom o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju, a u kojem piše: "U školama je zabranjeno djelovanje političkih stranaka i njihovih podmladaka".

Stranačka djelovanja

''Nažalost, nebrojno puta su aktivnosti političkog subjekta Stranke demokratske akcije (SDA) održane u prostorijama ove osnovne škole iz Mostara. Aktivnosti uključuju redovno održavanje Skupštine OGP SDA Jugoistok, Organizacije Žene SDA, Mjesnih odbora,  a primjera radi 5.veljače 2024. godine, održana je izborna Skupština OGP SDA JUGOISTOK kao i formiranje stranačkog odbora za ovo gradsko područje. Pitanje je koliko je "stranačkih djelovanja" održano u prostorijama ove osnovne škole prije i nakon 05.02.2024. godine?'', navode u svom pismu.

Ističu kako takvo postupanje izravno krši zakonske odredbe koje jasno zabranjuju političke aktivnosti unutar škola i korištenje školskih prostora u te svrhe.

Apel nadležnima

Pored toga, navode kako su na stranačkim događajima prisustvovali visoki dužnosnici SDA Mostara, ‘’što dodatno potvrđuje da je politička aktivnost organizirana unutar školskih prostorija, a za što javnosti dostavljamo i fotografiju koja kruži društvenim mrežama’’.

''Ovim putem apeliramo na rukovodstvo škole da poštuje zakonske propise i odredbe te da se ne dozvoli daljnje korištenje školskih prostora u političke svrhe. Također, javno pozivamo Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, Federalno ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta  da poduzme odgovarajuće korake kako bi se osiguralo poštovanje zakona i  provjeri koje sve političke aktivnosti su organizirane u školskim prostorijama J.U Osnovne škole Gnojnice?'', navode u svom pismu i dodaju kako osnovne škole trebaju biti sigurna okruženja za djecu, a ne arena za političke aktivnosti.

Portal Bljesak.info upit o navedenim političkim aktivnostima uputio je ravnateljstvu škole u Gnojnicama, kao i nadležnom ministarstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close