Sigurnjaci

Mudžahedini iz BiH napali postaju u Makedoniji

Vijesti / Flash | 23. 04. 2015. u 08:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među teroristima s oznakama OVK koji su zauzeli policijsku postaju na sjeveru Makedonije bilo je i desetak bivših pripadnika odreda El mudžahedin iz BiH, piše Glas Srpske.

Grupa je u Makedoniju upala s Kosova, a njezini članovi iz BiH posljednjih mjeseci boravili su u selima Aračinovo i Kondovo kod Skopja, koja kontroliraju pripadnici terorističke OVK, kaže izvor Glasa Srpske iz sigurnosnih struktura BiH.

"Tu, i u selima prema Kosovu, ima veliki broj pripadnika jedinice 'El mudžahedin'. Mudžahedini iz BiH, koji su u sklopu terorističke grupe upali u karaulu u Gošincu, tu su imali treninge", navodi sugovornik lista.

Prema njegovim riječima, oni su uspostavili mrežu na Kosovu i Metohiji, u Sandžaku i u Makedoniji.

Podsjećamo, teroristička grupa od 40 članova napala je u noći između ponedjeljka i utorka policijsku stanicu Gošince i razoružala četiri policajca. Oni su kasnije nestali, a makedonska policija za njima traga.

Profesor Fakulteta za sigurnosti iz Skopja Ivan Babanovski kaže da je oko 150 mudžahedina iz BiH stiglo na Kosovo, a zatim u Makedoniju i zajedno s bivšim pripadnicima OVK kontroliraju dijelove makedonskog područja na kojima službena vlast nema nikakav utjecaj.

"Posljednji napad dio je realizacije plana al-Qaide poznatog kao 'Balkan 2020'. Prema tom planu, Balkan je jedan od centara za prodor islamističkog terorizma u Europu", rekao je Babanovski.

Naveo je kako napad na policijsku stanicu izvršen prema rezoluciji o konstituisanju prirodne albanske države, koja je usvojena 17. siječnja 2013. godine na svealbanskom skupu u Tirani.

Babanovski je istaknuo kako na teritoriji pod kontrolom terorističke organizacije ANA (albanska nacionalna armija) postoje trening kampovi, a da se ta teritorija veže od Bujanovca i Preševa do skopskih sela Kondovo i Aračinovo.

"Pokretnost tih jedinica je takva da mogu da se upotrijebe u svako doba na svim dijelovima Balkana", naglasio je Babanovski.

Profesor beogradskog Fakulteta bezbjednosti Milan Mijalkovski kaže da se na Balkanu nalazi oko 10.000 takozvanih spavača terorističke organizacije al-Qaida, spremnih da krenu u akciju, a da ih je u BiH oko 3.000.

Kopirati
Drag cursor here to close