Uskoro natječaj

MUP HNŽ raspisuje natječaj za 145 novih policajaca

MUP HNŽ inače ima problema s nedostatkom kadra.
Vijesti / Flash | 04. 07. 2024. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije uskoro bi trebalo raspisati Javni oglas za popunu 145 upražnjenih radnih mjesta, saznaje Bljesak.info.

Natječaj bi trebao biti objavljen idući tjedan, a traži se 120 djelatnika u činu policajca i 25 u činu mlađeg inspektora.

Županijski MUP inače ima problema s nedostatkom kadra, a na posljendjoj konferenciji za medije o tome su govorili čelni ljudi policije.

Ravnatelj policije Robert Perić rekao je kako se Uprava policije suočava s kadrovskom problematikom.

Nedostatak kadra

''Trenutačno je stanje tako da nam nedostaje više od trećine od predviđenog broja policijskih službenika. Prema pravilniku propisano je 962 radna mjesta, a trenutno je popunjeno 581. Nedostaje 381 policijski službenih trenutno. Tijekom 2024. i 2025. godine bit će umirovljeno oko 240 policijskih službenika a u siječnju 2026. još oko 60 policijskih službenika'', rekao je Perić i dodao kako određeni broj policijskih službenika prihvaća ratni staž te odlazi u mirovinu i prije planiranog roka.

Ove je godine zaposleno 30 mlađih inspektora dok će u rujnu biti zaposleno 130 službenika u činu policajca.

''Očekujemo raspisivanje novog natječaja za popunjavanje 145 mjesta, 120 u činu policajca i 25 u činu mlađeg inspektora. Unatoč navedenom popunjavanju, početkom 2026. nedostajat će više policijskih službenika nego što danas nedostaje'', upozorio je Perić.

Disciplinska odgovornost

Naveo je kako se Uprava policije susretala se s jako puno problema zbog disciplinske odgovornosti radi nepostojanja tijela disciplinske odgovornosti zbog čega je zastarjelo 620 predmeta.

''U ovoj godini provedene su 54 interne istrage te je utvrđena disciplinska odgovornost kao teža u četiri slučaja te sedam lakših povreda službene dužnosti dok su lani utvrđeno sedam težih povreda disciplinskih dužnosti u 67 provedenih istraga'', rekao je.

Perić je rekao kako su u problemima s nabavom uniformi za nove policijske službenike i da je to zbog stupanja na snagu nove uredbe početkom godine.

''To za posljedicu ima nemogućnost pravovremene nabave uniforme za kadete tijekom teorijske obuke na policijskoj akademiji tako da će i praktični dio obuke vršiti u civilnoj odjeći. Naime sukladno potpisanom ugovoru s policijskom akademijom u Sarajevu, koja je trebala osigurati uniforme, za vrijeme teorijskog i praktičnog trajanja obuke što nije učinila. Sad su nam došli kadeti u civili mi smo za njih nabavili prsluke sa županijskim oznakama'', rekao je Perić i dodao kako se radi sve na tome da im se osiguraju odore jer ako se ne osiguraju neće se moći s njima zasnovati radni odnos. 

Kopirati
Drag cursor here to close