žrtve su žene

Muškarci u 90 posto slučajeva izvršioci nasilja u porodici

Vijesti / Flash | 26. 01. 2016. u 11:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj (RS) su u prosjeku 90 posto činitelja nasilja u obitelji muškarci, a žrtve su žene.

Podaci iz informacije Vlade RS-a o implementaciji Strategije za suzbijanje nasilja u obitelji za 2014. pokazuju da najveći broj učinilaca, ali i žrtava nasilja u obitelji pripada dobi između 31 do 50 godina, a najzastupljeniji vid nasilja je fizičko, psihičko i kombinirano nasilje, dok su rjeđe evidentirani ostali vidovi nasilja, odnosno ekonomsko i seksualno nasilje.

Nasilje u obitelji najčešće se manifestira kroz dva tipa nasilja: partnersko nasilje između bračnih supružnika i osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici (sadašnjih ili bivših supružnika ili izvanbračnih partnera) te međugeneracijsko nasilje koje se najčešće javlja između roditelja i djece.

Podaci subjekata zaštite potvrđuju da je nasilje u porodici, kada je u pitanju odnos između počinitelja i žrtve, najčešće usmjereno prema bračnom (izvanbračnom) partneru gdje su kao učinitelji predominantno evidentirane osobe muškog spola, a zatim nasilje oca prema sinu, odnosno sina prema ocu.

U 2014. godini u sigurnim kućama u RS-u bilo je zbrinuto 78 žrtva nasilja u obitelji i to: 36 žena i 42-oje djece, koje su u tim objektima boravile 6.124 dana.

Za smještaj žrtava nasilja u obitelji iz entitetskog proračuna je u 2014. godini izdvojeno 232.113,28 KM.

Tijekom katastrofalnih poplava koje su se u RS-u dogodile u 2014. oštećene su sve tri sigurne kuće, u Banja Luci, Modriči i Bijeljini, a njihovu obnovo Ministarstvo obitelji, omladine i sporta je financiralo u iznosu od 15.000 KM, dok je pomoć osigurao i Gender centar.

Entitetska vlada pruža podršku radu SOS linije 1264, za pomoć žrtvama nasilja, radi pružanja pravne i psihosocijalne pomoći građanima i građankama RS-a, koji su pretrpjeli nasilje ili radi prijave saznanja o počinjenom nasilju.

Po podacima Gender centra u 2014. godini evidentirano je 3.879 poziva prema SOS liniji.

Najveći broj poziva uputile su žene, njih 3.825, koje su u najvećem broju bile starosti između 19 do 60 godina, njih 3.178.

U informaciji o implementaciji Strategije za suzbijanje nasilja u obitelji za 2014., upućenoj na razmatranje poslanicima Narodne skupštine RS-a za sjednicu 9. veljače, navodi se da je problem nasilja u obitelji posljednjih godina postao mnogo vidljiviji.

''Institucije RS-a, kao i šira javnost sve više govore i usmjerene su na sistemsko rješavanje ovog problema. Činjenica da su žrtve nasilja u obitelji najčešće žene u bračnoj zajednici ukazuje i na to da nasilje u porodici ostavlja duboke, trajne i teške posljedice na djecu, koja su uvijek žrtve, direktne ili indirektne. Imajući u vidu da su djeca iz nasilnih obitelji često i sami žrtve drugih oblika nasilja, ili postaju nasilnici prema drugima pitanje sprečavanja i suzbijanja nasilja u obitelji treba da bude na visokom nivou prioriteta institucija RS-a'', smatraju nadležni.

Kopirati
Drag cursor here to close