Velika akcija

Na Bjelašnici se plijeni imovina jednog od najbogatijih političara u BiH

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Federacije Bosne i Hercegovine plijene nezakonito stečenu imovinu od osumnjičenih u akciji ''Incitat''.
Vijesti / Flash | 29. 08. 2024. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Bjelašnici je u tijeku velika policijska akcija, potvrđeno je za N1 iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Naime, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Federacije Bosne i Hercegovine plijene nezakonito stečenu imovinu od osumnjičenih u akciji ''Incitat''.

''Procesna radnja. U sklopu istrage u akciji 'Incitat'. Radi se o višemilijunskoj imovini'', rečeno je iz Tužiteljstva KS.

Podsjetimo, prije nekoliko tjedana je provedena akcija ''Incitat''. U sklopu spomenute akcije uhićenja je načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, njegova pomoćnica Nađa Milišić, biznismen Adis Mulaosmanović, njegova sestra Edina Džigal i bivši direktor Sarajevo-šuma Nermin Demirović.

Uhićenju su prethodili pretresi na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima su prostorije Općine Trnovo i firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te još nekoliko lokacija na Bjelašnici.

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor načelniku Općine Trnovo Ibru Berilu, kao i dvoje uhapšenih u istom predmetu – Nađi Milišić i Adisu Mulaosmanović.

Prema pisanju sarajevskih medija, Berilo se sumnjiči da je sa općinskim suradnicima mijenjao regulacijske planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja, a zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj.

Tužiteljstvo KS je na ročištu za određivanje pritvora navelo da je za sada otkrivena načinjena šteta državi u iznosu od tri milijuna KM.

Iako mu je određen jednomjesečni pritvor, to prema zakonu Berila ne sprečava da ostane načelnik Trnova i da bude kandidat na narednim općinskim izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close