Azerbajdžan

Naftna platforma gori već tri dana - poginula jedna osoba, 29 nestalo

Vijesti / Flash | 07. 12. 2015. u 11:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požar na naftnoj platformi u kojem je poginula najmanje jedna, a nestalo najmanje 29 osoba u Kaspijskom moru, u Azerbajdžanu traje tri dana nakon izbijanja, rekao je u ponedjeljak dužnosnik kompanije koja vrši eksploataciju na ovoj platformi.

“Potraga na pronalasku nestalih zaposlenika nije dala nikakve rezultate. Požar i dalje traje i potraga se nastavlja”, rekao je na konferenciji za novinare Balamirza Agaraguimov, glavni inženjer državne azerbajdžanske kompanije Socar.

Helikopteri Socara i azerbajdžanskog ministarstva za hitne situacije kao i brodovi sudjeluju u operacijama spašavanja, precizirao je isti izvor, a javila agencija Le Point.

U subotu su spašena 33 zaposlenika, tijelo jednog zaposlenika je pronađeno, ali vlasti su priopćile u nedjelju da će se bilans povećati.

Oluja je oštetila plinovod u petak na platformi broj 10 sekcije Guneshli gdje je curio ugljikovodik u dubinama Azeri-Chiraq-Guneshlija, na kojem eksploataciju vrši Socar na jugu Kaspijskog mora. Nesreća je uzrokovala veliki požar, dok teški meteorološki uvjeti otežavaju operacije spašavanja.

Spasioci su uspjeli evakuirati 33 zaposlenika s platforme, koji su se sklonili u čamce za spašavanje. Međutim, još 29 osoba se smatra nestalim.

Nekoliko nesreća sa smrtnim ishodom se dogodilo posljednjih godina na naftnim platformama. Najveće su se dogodile u Rusiji, gdje su u potonuću platforme život izgubile 53 osobe u 2011. godini na krajnjem istoku, u Sjedinjenim Američkim Državama, s eksploatacijom platforme Deepwater Horizon BP-a (11 mrtvih) u Golfskom zalivu u Meksiku, i u Meksiku, gdje je u nesreći uz obale Campecha (na jugoistoku) život izgubila 21 osoba 2007. godine.

Najteža nesreća u posljednjih 40 godina bila je u srpnju 1988. godine, kada je u požaru na platformi Piper Alpha u Sjevernom moru, izazvanoj curenjem plina, život izgubilo 167 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close