Temperature miruju

Najveći požar u Australiji: Vatrogasci u borbi s požarom i vremenom

Vijesti / Flash | 05. 01. 2015. u 10:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatrogasci se u ponedjeljak još bore sa šumskim požarom u Središnjoj Australiji prije nego što se ponove opasni meteorološki uvjeti, priopćile su vlasti.

Dvadeset i šest kuća je uništeno u ovom požaru koji je u subotu krenuo sa Sampson Flata u Mount Lofty Ranges, planinskom lancu koji se nalazi istočno od grada Adelaide.

Temperatura se smanjila od nedjelje, a vjetar se smirio i takva situacija bi trebala potrajati do utorka. Nakon toga, temperatura će rasti do 38 stupnjeva u srijedu i ponovo će zapuhati vjetar, prije nego što u petak padne kiša.

Premijer Središnje Australije Jay Weatherhill je istaknuo da je situacija još uvijek opasna.

Uništeno je 26 kuća a 29 osoba je lakše ozlijeđeno, priopćila je policija.

Podsjetimo, oko 40.000 stanovnika u Australiji pozvano je za vikend da napuste svoje domove zbog šumskih požara koji i dalje bjesne. Na jugu zemlje, blizu grada Adelaidea, gdje je proglašen najviši stupanj opasnosti. Strahuje se da je više od 30 kuća uništeno dok se vatrogasni timovi bore da stave pod kontrolu požare niskog rastinja.

Vlasti ističu da je to najveći požar od 1983. kada je smrtno stradalo više od 70 osoba u područjima Južne Australije i Victorije

Kopirati
Drag cursor here to close