Nova runda

Nakon 17 sati razgovora, Beograd i Priština bez dogovora

Vijesti / Flash | 30. 06. 2015. u 07:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je, poslije 17 sati razgovora, bez dogovora, javlja Tanjug. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je novinarima da dva izaslanstva nisu postigla dogovor ni o jednom pitanju.

"Nažalost nismo postigli dogovor ni po jednoj točki", rekao je Vučić novinarima izlazeći iz zgrade Europske službe za vanjske poslove. Vučić je rekao da su dva izaslanstva bila vrlo blizu postizanju dogovora o Zajednici srpskih općina (ZSO), koja je bila jedna od četiri teme o kojima se prethodni dan razgovaralo.

"Prištinsko izaslanstvo nije željelo prihvatiti čak ni ona ovlasti za ZSO koje imaju općine, a to su ovlasti u domeni urbanog planiranja, zdravstva i ekonomskog razvoja", precizirao je premijer Srbije. On je dodao da je napredak postignut u vezi sa telekomunikacijama, ali da sporazum nije finaliziran.

"Uspeli smo sačuvati imovinu 'Telekoma' i dogovorili smo se da pozivni brojevi prema centralnoj Srbiji ne budu naplaćivani kao međunarodni", rekao je Vučić. O preostale dvije točke dijaloga nije postignut praktično nikakav napredak, ukazao je premijer.

"Strahujem da je prištinska strana došla ovdje da ne potpiše sporazum",rekao je Vučić i dodao da je beogradsko izaslanstvo pregovaralo u dobroj vjeri i bilo spremno da se dogovori. Vučić je kazao da ne zna kada će biti sljedeća runda briselskog dijaloga. Kosovski premijer Isa Mustafa je novinarima rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegovo izaslanstvo nije moglo prihvatiti zahtjeve beogradske strane.

"Oni su tražili izvršna ovlasti za ZSO, a to je protiv našeg zakona i ustava", objasnio je Mustafa. Rekao je da datum održavanja sljedeće runde dijaloga zavisi od visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogherini.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji, uz posredovanje EU, predvode srpski premijer Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, počeo je u ponedjeljak ujutro oko 9,00 sati, a nastavljen je nešto poslije 20.30 sata, da bi se završio nešto u utorak poslije 01,30 sati.

Pauza je data zbog popodnevnih obveza visoke predstavnice Federike Mogherini. Na dnevnom redu su četiri krupna pitanja - ZSO, telekomunikacije, energetika i "Park mira" u Mitrovici.

Kopirati
Drag cursor here to close