Obrni, okreni

Naredba za granice: Pravilno i uredno postaviti zastave

Vijesti / Flash | 12. 04. 2017. u 12:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Pravilnik o standardima i uvjetima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prijelaza sa sugestijama na sjednici i obvezalo sve institucije da u proračunima za sljedeću godinu planiraju sredstva za realizaciju aktivnosti za dostizanje standarda na graničnim prijelazima definiranih ovim pravilnikom.

Novim pravilnikom definirana je obveza pravilnog postavljanja urednih zastava BiH na graničnim prijelazima.

Također, video-nadzor graničnih prijelaza pozicionira se kao posebna oprema Granične policije BiH u skladu s praksom zemalja Europske unije, a ne kao oprema u nadležnosti Uprave za neizravno oporezivanje, kako je bilo propisano ranijim pravilnikom.

Kako je priopćilo Vijeće ministara, Europska komisija kroz IPA projekt odobrila je dva milijuna eura za financiranje projekta video-nadzora graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini.

Istodobno, Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva sigurnosti o provedbi Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u nadzoru državne granice za 2016. godinu.

Prema Izvještaju, realizirano je 1.869 zajedničkih patrola u prošloj godini u skladu sa Sporazumom o suradnji u nadzoru državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i to 933 patrole na teritoriji BiH, a 936 patrola u Republici Hrvatskoj.

Redovno funkcioniranje zajedničkog kontaktnog centra na graničnom prijelazu Nova Sela – Bijača, uspostavljenog Protokolom između Ministarstva unutarnjih poslova R. Hrvatske - Ravnateljstva policije i Ministarstva sigurnosti BiH u 2016. godini, dalo je značajan doprinos kvalitetnijoj razmjeni podataka i informacija o pitanjima značajnim za prekograničnu saradnju, kao i u suzbijanju kriminalnih aktivnosti preko državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close