'Nojevski' pristup

Nasilje u školama HBŽ-a: 76 posto anketiranih srednjoškolaca vršilo nasilje nad drugim učenicima

Vijesti / Flash | 10. 12. 2014. u 20:39 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problem nasilja u osnovnim i srednjim školama ne može se ignorirati i rješavati "nojevskim pristupom" zabijanja glave u pijesak, jedan je od zaključaka dokumenta Analiza pojavnosti nasilja u školama Hercegbosanske županije (HBŽ), koji je predstavljen u srijedu u Livnu.

U proteklom razdoblju anketirano je ukupno 3169 učenika, nastavnika, profesora, roditelja, ravnatelja i stručnih suradnika iz svih škola na području Hercegbosanske županije (HBŽ), priopćeno je iz Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH.

Čak 76 posto anketiranih srednjoškolaca izjavilo je da je vršilo neki od oblika nasilja nad drugim učenicima.

Nasilje se događa na različitim mjestima, nepredviđeno i u različitim situacijama. Škola, dakle, nije samo mjesto učenja, stjecanja znanja, ona je mjesto gdje se djeca/učenici susreću s drugim vršnjacima, odraslim osobama, komuniciraju, dijele i primaju različita životna iskustva i navike, navodi se u Analizi.

Od ukupno 230 anketiranih srednjoškolskih profesora samo jedan je izjavio kako nije doživio nasilje u svom radu, što pokazuje da programi i mjere koje se provode u školama radi sprječavanja širenja nasilja nisu dovoljno jaki i učinkoviti da umanje utjecaj medija, samih obitelji koje odobravaju nasilje, pa i samog društva koje svojim porukama daje vjetar u leđa nasilju.

U cilju smanjenja nasilja u školama anketirani roditelji predložili su povećanje suradnje između njih i škole, zatim poboljšanje nastave (inovacije u nastavi, osvježenje nastave), više preventivnih programa o posljedicama nasilja za učenike pa i za roditelje, preventivne programe gdje bi se uključile sve strukture društva od policije do učitelja vjeronauka te uvođenje anonimnog telefona.

Za razliku od srednjih škola, anketirani učenici šestih, sedmih, osmih i devetih razreda osnovnih škola, njih između 70 i 90 posto, na sve ponuđene oblike nasilnog ponašanja odgovorili su da im se nikada nisu dogodili.

Kako se navodi u Analizi, zabrinjava podatak da bi 37 posto anketiranih roditelja situaciju u kojoj je njihovo dijete izloženo školskom nasilju tu situaciju riješilo s nasilnikom ili s njegovim roditeljima što, kako se navodi, daje loš primjer i djeci.

S druge strane, na pitanje kako treba postupiti s nasilnicima oko 76 posto anketiranih ravnatelja škola i stručnih suradnika smatra da im treba pružiti pomoć, dok oko 20 posto smatra da ih treba kazniti.

Zanimljivo je da veliki dio ispitanika smatra da nasilnicima treba pružiti pomoć, bez obzira što su napravili. Obično se u nasilnim situacijama postupa instinktivno, da se loše učenike kažnjava na bilo kakav način, ali u čestim situacijama nasilno ponašanje je upravo izraz nemoći učenika da se prilagodi svemu što ga okružuje, upozorava se u ovom dokumentu.

Provođenjem ovog anketiranja postavlja se dobar temelj za buduće aktivnosti s ciljem pokretanja različitih programa prevencije nasilja i programa podrške žrtvama nasilja u svim školama Hercegbosanske županije, navodi se na kraju Analize pojavnosti nasilja u školama Hercegbosanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close