Višegrad

Nasljednici ne odustaju od imovine na kojoj je izgrađen Andrićgrad

Vijesti / Flash | 10. 05. 2013. u 12:04 J.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nasljednici višegradskog zemljoposjednika Pašana Hadžića, koji pokušavaju doći do svoje zemlje u Višegradu, nailaze na opstrukcije od vlasti Republike Srpske, odnosno lokalnih vlasti Višegrada'', rečeno je danas na press-konfereniji u Sarajevu.

Na jednoj od tih parcela režiser Emir Kustirica izgradio je "Andrićgrad".

Odvjetnik Esad Hrvačić koji zastupa nasljednike kazao je da je ovo jedan primjer šta čeka sve Bošnjake i ljude koji su vlasnici imovine na području RS-a s implementacijom zakona o premjeru i katastru zemljišta RS-a.

''Imamo dva problema, jedan je izgradnja "Andrićgrada", a drugi je problem druge imovine čiji su vlasnici moji klijenti'', kazao je Hrvačić.

Po njegovim riječima, Republika Srpska, odnosno Uprava za imovinskopravne i geodetske poslove RS-a su zloupotrijebili pravo, zloupotrijebili zakon.

''Oni su uspostavili novi zemljišno-knjižni izvadak, 36 parcela po starom premjeru, čiji su suvlasnici moji klijenti loza Hadžića i neki drugi Bošnjaci dalje loze, oni su uspjeli spojiti u jednu parcelu u površinu 22 dunuma, upisali su je u korist opštine, a da pri tome nisu nikoga pozvali od upisanih suvlasnika'', kazao je Hrvačić.

Oni su, dodao je, u najmanju ruku morali da pozovu izvorne vlasnike da budu aktivni sudionici tog postupka koji je proveden. Međutim, to se nije dogodilo.

''Sada smo u fazi dobijanja sedam rješenja. Odmah nakon dobijanja pokrenut ćemo sedam odvojenih postupaka. Ne očekujemo da će nam RS i njeni organi pružiti pravnu zaštitu, neće sigurno jer imate opstrukcije od portira pa do suca'', kazao je Hrvačić.

Dodao je da su uputili pismo i očekuju da će im dostaviti kopiju ovih rješenja, ''ali znam da se radi o rješenjima gdje je vršena pretvorba iz privatnog vlasništva u vlasništvo općine Višegrad, gdje su oni vodili postupak uspostave novog zemljišnoknjižnog izvatka u jednoj hitnoj proceduri“.

''Znači, sve zemljišno-knjižne izvatke stare su stavili van snage, uspostavi samo jedan zemljišnoknjižni izvadak, samo s jednom parcelom umjesto 36 parcela po starom premjeru.

Na tim parcelama je izdano 12 urbanističkih suglasnosti, građevinskih dozvola za izgradnju pojedinih objekata "Andrićgrada", sve na jednoj parceli koja je formirana od 36.

Kad dobijemo ova rješenja, to je nama i osnovni uslov da pokrenemo postupke. Zasigurno ćemo tražiti obnovu svih postupaka o ovom pitanju'', kazao je Hrvačić.

Dodao je da očekuju punu zaštitu od Ustavnog suda BiH navodeći da će na kraju vjerovatno ići do Strassbourga..

Po Hrvačićevim riječima, postupak će biti i dug i mukotrpan.

''Kada upitate suprotnu stranu, oni će reći „mi smo sve na legalan način ovo završili, nama zakonski propisi to dopuštaju“, kazao je.

Hrvačić navodi da je drugi problem ostala zemlja gdje je opet zloupotrijebljen Zakon o katastru RS-a koji je proglašen protuustavnim.

''Oni su mimo toga što je zakon proglašen protuustavnim uspostavili nove katastarske evidencije. Napravili su jednu strahovitu podlogu da implementiraju novi zakon o premjeru i katastru RS-a gdje će oni uspostaviti sada privremeni katastar u kojem će biti upisani posjednici, a ne zemljišno-knjižni vlasnici'', kazao je Hrvačić.

I oni će, dodao je, na jedan ''legalan“ način zemljišno-knjižne upisane vlasnike uputiti na parnični postupak da dokazuju svoja prava koji će unaprijed izgubiti, jer su posjednici već upisani duži niz godina po nekim njihovim uzusima.

''Uspostavit će novi katastar i premjer gdje će biti za vijek vijekova izbrisan grunt, izbrisani zemljišnoknjižni vlasnici. To je ono što nas čeka i u Višegradu i čeka nas širom RS-a'', kazao je Hrvačić.

Kopirati
Drag cursor here to close