Ročište

Nastavljeno suđenje Dodiku i Lučiću - ''Ovo nema nikakvog smisla''

Dodik je nakon ročišta ponovo izjavio da je ovo suđenje montirani politički proces. "Ovo nema nikakvog smisla'', poručio je prvi čovjek RS-a danas u nastavku suđenja njemu i Milošu Lučiću.
Vijesti / Flash | 18. 09. 2024. u 16:07 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i vršitelju dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću.

Ispred Suda Bosne i Hercegovine okupile su se i pristalice Dodika kako bi pružile podršku predsjedniku bh. entiteta pred novo ročište.

Montiran proces

Na današnje ročište stigli su i premijer RS-a Radovan Višković, državni ministri Nenad Nešić i Staša Košarac, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić te članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Dodik je nakon ročišta ponovo izjavio da je ovo suđenje montirani politički proces.

"Ovo nema nikakvog smisla. To što se radi očigledno i sa pravnog stanovništva, ako je sud pravan, a nije politički sud, onda je trebalo davno da se ova farsa oko procesa prekine. Dakle, veoma je jasno da visoki predstavnik, koji nije legalan, ovdje manifestira svoju silu zajedno s nekim veleposlanstvima", kazao je Dodik u obraćanju novinarima.

Istaknuo je da se visoki predstavnik u BiH nema pravo miješati u zakonodavni postupak.

Strane kuhinje

"Prema bonskim ovlastima, on nema nikakvo pravo vezano za zakon, on ne može da nametne zakon, ne može da zaustavi zakon. Od početka smo znali da je to politički motivirano i da je instruirano od strane određenih centara moći, prije svega od američkog veleposlanstva, rekao je Dodik.

I Cvijanović je istaknula da je ovo suđenje "politički proces".

"Očito je ovo veliki izazov i za Tužiteljstvo i za Sud s obzirom da oni jedan politički apetiti i politički zakon koji dolaze iz stranih kuhinja treba da riješe kroz pravosuđe. Naravno da onda to daje ovakvu sliku kakvu imamo danas", rekla je Cvijanović.

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nakon što je u Službenim novinama RS-a objavljen Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i neobjavljivanja odluka Schmidta, što je prema posljednjim izmjenama u Krivičnom zakonu BiH, postalo krivično djelo.

Kopirati
Drag cursor here to close