BHRT postupio kako je i rekao

Ne emitira se program FTV-a jutros od 6 sati

Odluka se odnosi na sve usluge izuzev: pružanja usluga za produkciju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije i usluga preuzimanja pošte za RTVFBiH
Vijesti / Flash | 08. 05. 2024. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Program Federalne televizije se ne emitira jutros od 6 sati, što su jučer najavili iz Radiotelevizije Bosne i Hercegovine. Umjesto Jutarnjeg programa, jutros smo naišli na testnu sliku.

Kako su naveli, riječ je o privremenom uskraćivanju pružanja usluga.

''Mjere se uvode zbog neizmirenih dugovanja RTV FBiH prema BHRT-u po osnovu ispostavljenih faktura za pružene usluge počev od mjeseca decembra 2023. godine do 6. svibnja 2024. godine, a što je dovelo do otežanog poslovanja BHRT-a. Dugovanja RTVFBiH prema BHRT-u po ovom osnovu na dan 6. svibanj 2024. g. iznose 1.590.971,69. Istovremeno dug BHRT-a prema RTVFBiH na isti dan je 364.511,50KM'', naveli su jučer iz BHRT.

Svjesni težine odluke

Ova Odluka se odnosi na sve usluge izuzev: pružanja usluga za produkciju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije i usluga preuzimanja pošte za RTVFBiH za čiju dalju distribuciju u zgradi RTV Doma u Sarajevu će biti odgovorna Radiotelevizija Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz BHRT su jučer istaknuli da su svjesni težine odluke, ali da u interesu svih zaposlenih i funkcioniranja BHRT-a su bili prinuđeni na ovakvu odluku, jer prethodni pozivi na izmirenje obaveza nisu dali efekta. Dodali su da će u slučaju izmirenja obaveza privremene odluke staviti van snage.

Video: Gost Jutra za sve bio je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a

''BHRT krši ustavno pravo na informiranje''

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH pozvao je jučer ''na razum i suradnju Upravu BHRT-a umjesto na daljnje produbljivanje krize i ugrožavanje rada oba Javna servisa sa sjedištem u Sarajevu te obustavljanja osnovne djelatnosti RTV Federacije BiH''.

''Uskraćivanjem realizacije političkih emisija FTV-a uskraćuje se mogućnost građanima Federacije i BiH da se upoznaju sa stavovima, idejama i planovima protagonista na domaćoj političkoj sceni te na taj način BHRT izravno krši ustavno pravo na informiranje'', navode iz Poslovodnog odbora Federalne TV.

Istodobno, dodaju, njihovim se radnicima onemogućava ustavno pravo na rad ujedno prouzrokujući prema RTV Federacije BiH i veliku materijalnu štetu. 

Dayton i emiteri

Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH je uveden sustav javnog RTV servisa kojega čine državni emiter BHRT, RTV Federacije BiH te Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Zakonom o javnom servisu predviđeno je da se sredstva iz pretplata koja se prikupljaju na teritoriju cijele BiH dijele u omjeru po kojemu polovica tog iznosa pripada BHRT-u, dok entitetskim servisima pripada po 25 posto tih prihoda.  

No RTRS taj je zakon jednostrano suspendirala i svu pretplatu prikupljenu u tom entitetu zadržava za sebe pa na taj način BHRT-u sada duguju oko 50 milijuna KM.

RTV FBiH istodobno je upravljala novcem prikupljenim na području Federacije i za sebe zadržavala veći dio pa BHRT-u tako duguje gotovo 20 milijuna KM.

Zaposlenici na BHRT-u zbog toga izravno trpe posljedice jer rade za minimalne plaće i to bez doprinosa za koje poslodavac nema novaca.

Kopirati
Drag cursor here to close